Gazdaság

Kriptó, orgiák, piramisjáték – tuti recept ahhoz, hogy milliárdokat veszítsünk pár nap alatt

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 22. 17:30

November közepén minden idők egyik leghajmeresztőbb bukásának lehettek tanúi azok, akik követik a milliárdokkal üzletelő kriptocégek világát. Az FTX digitális tőzsdeként szerzett hírnevet magának, a milliárd dolláros vállalat októberben még a kriptopiac zászlóshajójának számított, ám kiderült, hogy fiatal, tapasztalatlan vezetői nagyjából semmihez sem értettek, és túl őszinték sem voltak.

John J. Ray III a csődeljárások egyik legnagyobb élő veteránja. Az amerikai szakembert olyan nagyvállalatokhoz riasztják, amik menthetetlenül megfeneklettek, és ahol az egyetlen remény az, hogy végső feloszlatásukkor a befektetők talán visszajuthatnak pénzük egy részéhez. Ő volt az, aki az Enron nevű energiaóriás végnapjait vezényelte le, és akit most az FTX nevű kriptocéghez hívtak, hogy kinevezett vezérigazgatóként felügyelje a csődeljárást.

A fiatalon dúsgazdaggá vált, mindössze harminc év körüli vállalkozók által gründolt cégnél olyan súlyos volt a helyzet, hogy az még a veterán Ray-t is meglepte.

„Soha a pályafutásom során nem láttam a vállalati kontrollok ilyen teljes kudarcát és a megbízható pénzügyi információk ilyen teljes hiányát, mint itt” – hitetlenkedett a szakember az FTX-ről írt jelentésében. Hozzátette: nemhogy a cégcsoport pénzügyeit volt nehéz kibogozni, de még arról se talált konkrét adatokat, hogy pontosan hányan és mennyiért dolgoznak a vállalatnak.

Az FTX-ről röviden már korábban is írtunk: ezt a vállalatot vezette az a Sam Bankman-Fried, aki világrekordot állított fel azzal, hogy egy nap alatt 14 milliárd dollárt, azaz vagyona 94 százalékát vesztette el. A kriptopénzek világának egyik korábbi legígéretesebb tehetsége ezt úgy kommentálta beosztottjainak: Hát, ezt elbasztam.

Az azóta eltelt napokban egyre inkább körvonalazódni kezdett, hogy ez pontosan mit is jelentett. A teljes kudarcig rossz döntéseken, baráti orgiákon, elképesztő luxuson és csalásgyanús ügyleteken keresztül vezetett az út. Az pedig még valószínűleg egy ideig nem fog kiderülni, mi volt a tudatos félrevezetés és a blőd inkompetencia aránya a cégen belül.

Kriptó, orgiák, luxus – avagy hogyan veszítsünk el milliárdokat pár nap alatt?
Fotó: Tom Williams / CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Mégis mi az a kriptotőzsde?

Az FTX-et úgy a legkönnyebb elképzelni, mint egy befektetési bankot, ami fizikailag is létező pénz (úgynevezett fiat pénz) helyett elektronikus valutával, vagyis kriptopénzzel üzletel. A felszínen a bukása is úgy néz ki, mint amikor egy hasonló pénzintézet bedől: egyszerre túl sok befektető és kölcsönző akarja kivenni belőle a pénzét, ám a cégnek nincs elég tőkéje mindenkit kifizetni. Alex Hern, az Observer szerkesztője szerint azonban ez itt csak a jéghegy csúcsa volt. Ő úgy fogalmaz, hogy a cég „a vállalati megfelelője annak, amikor három gyerek felhúz egy óriási kabátot, hogy egy felnőtt embernek tettesse magát”.

És ez a tettetés viszonylag sokáig tarthatott volna még, ha nincs pár újságíró, akik az Alameda Research nevű kockázatitőke-társaság mérlegét böngészve rá nem bukkannak arra, hogy a tőke nagy része az FTX által létrehozott kriptopénzben van, aminek mesterségesen felpumpált árfolyamára még hitelt is vettek fel. Az ilyen ügyleteket aztán egy idő után már nem tudták másból, mint az ügyfelek pénzéből finanszírozni, vagyis egy klasszikus piramisjáték képe rajzolódott ki.

A valaha 32 milliárd dollárra értékelt vállalat, amit a szakma októberben még a kriptopiac zászlóshajójaként tartott számon igazából nem is egyetlen cég volt, hanem egy masszív, kusza cégcsoport, átláthatatlan tulajdonosi és vezetői struktúrákkal. A több mint száz cég teljes egészében Bankman-Fried és a két társalapító, Gary Wang és Nishad Singh irányítása alatt állt, a befektetők csak kicsi tulajdonrésszel bírtak. Ezek a cégek aztán elkezdtek egymással is bizniszelni, kölcsönöket adogatni, miközben banki partnereik megbízhatóságát nem ellenőrizték, és még pontos listát sem vezettek a bankfiókjaikról. 

A kriptopénzek mozgását pedig egy bármilyen titkosítást nélkülöző csoportos email-címről irányították.

Az máris kiderült, hogy a csőd előtti utolsó napokban nem túl legálisnak tűnő módszerekkel igyekeztek menteni a menthetetlent az alapítók. Ekkor szoftveres segítséggel próbálták elrejteni, hogyan kezelték félre az ügyfelek pénzét, és óriási, hivatalos engedély nélküli utalások is történtek: összesen több mint 372 millió dolláros értékben. Ráadásul ezt a káoszt nem is túl hosszú idő alatt hozták össze: a 2019-ben alapított vállalat felemelkedése és diadalmenete majdnem olyan gyors és meglepetésszerű volt, mint a bukása. Nem meglepő hát, hogy a mindössze három évnyi vállalatvezetési tapasztalattal rendelkező társaság hiányában volt annak, amivel meg tudhatták volna akadályozni az összeomlást.

A cég irányítása egy kis csoportnyi tapasztalatlan, hozzá nem értő, és potenciálisan befolyásolt ember kezében volt

– írta Ray a jelentésében.

A bahamai kapcsolat és az orgialakosztály

Bankman-Fried, aki korábban egy egymilliárd dolláros „személyes kölcsönt” is kapott a cégétől, most klasszikus milliárdos módjára kezeli cégbirodalma széthullását: bahamai luxuslakásából tweetel fáradhatatlanul. A cég hivatalosan Nassau-ba van bejegyezve, és már az itteni kormány is rárepült az ügyre: jogi úton akarnak véget vetni az USA-ban folyó csődeljárásnak, és egyes hírek szerint az alapító „gyakorlatilag a bahamai kormány foglya”.

„Bankman-Fried úr, aki jelenleg a Bahamákon tartózkodik, továbbra is zavarodott és félrevezető nyilvános kijelentéseket tesz. Bankman-Fried úr, akinek kapcsolatai és ügyletei a Bahamákon továbbra is tisztázatlanok számomra, a közelmúltban azt írta egy riporternek a Twitteren: A kibaszott szabályozó szervek mindent elrontanak” – írta jelentésében Ray.

Kriptó, orgiák, luxus – avagy hogyan veszítsünk el milliárdokat pár nap alatt?
Caroline Ellison. Fotó: Twitter

A cég legvadabb sztorijai szintén ehhez az országhoz, illetve Bankman-Fried luxuslakásához kötődnek. Úgy tudni, hogy a vállalat kulcsfigurái itt éltek, egymással nyitott párkapcsolatban – az összesen tíz fős társaságot egy kommentátor „elképesztően kanos matekzsenik” gyülekezetének nevezte. Köztük volt a fenti képen látható 28 éves Caroline Ellison is, aki a mostani botrány kulcsfigurája is lett.

Az általa vezetett vállalat volt a cégcsoportban ugyanis az, amelyik az ügyfelek pénzét „kölcsönvéve” tett egyre kockázatosabb befektetéseket. Személyes viszonya hasonló volt expasijával, Bankman-Frieddal, mint cégeik viszonya: se veled, se nélküled alapon fonódtak össze.

A nő azóta törölte magát a közösségi oldalakról, de a fennmaradt információk alapján elég érdekes kép rajzolódik ki róla:

  • Szinte fanatikus Harry Potter-rajongó.
  • Nyíltan tweetelt arról, hogy amfetamint használ.
  • Ideális többszereplős párkapcsolatát egy „hierarchikus kínai császári háremként” írja le.
  • Az ideális férfi számára olyasvalaki, aki „több világhatalom kormányát is irányítja, és elég erős ahhoz, hogy fizikailag lenyomjon”.
  • A hagyományos közgazdasághoz nem igazán ért („elképesztően kicsi az esélye annak, hogy az ember minden pénzét elveszítse” – írta Tumblr-en korábban).

Ellison pontos szerepe még nem tisztázódott az ügyben. A fenti sztorik miatt a cég vezetői közül különösen sok sajtót kap most, pedig a botrány előtt igyekezett nem előtérbe helyezni magát a vállalatnál. Egyelőre az sem tiszta, hogy csak a sajtó és a riválisai csináltak belőle kulcsfigurát, akivel el akarják vitetni a balhét, vagy tényleg annyi felelősség nyugszik a vállán, mint ahogy az látszik.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#ftx#kripto#tőzsde#csőd#milliárdos#orgia#szex#ma

Címlapról ajánljuk