Gazdaság

Bedöntötte a Mol részvényeit Orbán Viktor bejelentése

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 7. 15:22

Jól indult a magyar olajipari társaság napja a tőzsdén, miután az éjjel a kormány bejelentette, hogy eltörlik a benzinárstopot. Aztán megszólalt a miniszterelnök.

Szélsőséges kereskedés jellemezte szerdán a Mol részvényeinek adásvételét a Budapesti értéktőzsdén. Nyitás után vitték mint a cukrot a magyar állami olajipari társaság papírjait, nem is csoda: kedd éjjel a kormány bejelentette, hogy azonnali hatállyal eltörlik a a benzinárstopot, ismét piaci áron lehet üzemanyagot tankolni a benzinkutakon.

A Portfolio cikke szerint a délelőtti órákban már 3,1 százalékos pluszban voltak a Mol részvényei, ráadásul nagy forgalom mellett, ami azt mutatta, hogy nagy az érdeklődés az árplafon nyomása alól felszabadult cég iránt.

Aztán 10 óra 40 perckor megjelent egy rövid poszt Orbán Viktor Facebook-oldalán, amiben a kormányfő három mondattal beszámolt a szerdai kabinetülés egyik fő határozatáról. A miniszterelnök a következőket közölte:

Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.

A Mol nyereségének elvonásáról szóló kijelentés hatására esni kezdett a Mol-részvények árfolyama, a befektetők jobbnak látták, ha megszabadulnak a cég papírjaitól. A kereskedési nap felénél már 1,7 százalékos mínuszban volt a Mol részvények értéke, ahonnan a nap végére sem tudott igazán föltápászkodni. 


Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

#Gazdaság#tőzsde#mol#orbán viktor#részvény#benzinárstop#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk