Külföld

Sajátjaik végzik ki a visszavonuló orosz katonákat

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 9:42

Hullámokban indítanak a biztos halálba alulképzett egységeket az orosz parancsnokok.

Oroszország kivégzi azokat a katonákat, akik megpróbálnak visszavonulni a kelet-ukrajnai fronton – írta a BBC amerikai forrásokra hivatkozva. 

Az orosz és az ukrán csapatok október közepe óta Avdijívka térségében vívják a legvéresebb harcot, de amerikai jelentések szerint 

az orosz áldozatok egy részéért a saját vezetőik a felelősek. A parancsnokok ugyanis utasításba adták, hogy a visszavonulókat le kell lőni.

Az orosz csapatok már akkora veszteségeket szenvedtek az elmúlt hetekben, hogy a katonák egy része nem hajlandó megtámadni az ukrán állásokat, egyes egységeknél pedig zendülések is voltak. A városért vívott harcban Bahmuthoz hasonlóan alulképzett és rosszul felszerelt katonákat vetnek be, akiket hullámokban indítanak a szinte biztos halálba. 

Arról, hogy az orosz taktika részeként az első sorokba küldik az alulképzett gyalogságot Avdijívkánál, és emiatt vált a háború újabb vérszivattyújává a terület, korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Az eredetileg 30 ezres, de mára teljesen kiürült Avdijívka elfoglalása lehetővé tenné, hogy az orosz csapatok visszaszorítsák a frontvonalat, megnehezítve ezzel az ukrán erők további előrenyomulását.

Közben az Egyesült Államok újabb, ezúttal 150 millió dollár (mintegy 55 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be csütörtökön Ukrajna számára a folytatódó háború szükségleteinek kielégítésére.

A védelmi minisztérium közleménye szerint az újabb szállítmányt is az amerikai hadsereg készleteiből juttatják el az ukrán haderő számára az orosz agresszióval szembeni fellépéshez. A fegyvercsomag tartalmaz a többi között föld-levegő rakétarendszerbe (NASAMS) való lőszereket, AIM-9M és Stinger légvédelmi rakétákat, HIMARS-rakétákat, valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket és egyéb eszközöket.

Az Egyesült Államok eddig nagyjából 46 milliárd dollár értékben segítette Ukrajnát.

Nyitókép: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#katona#gyilkosság#oroszország#katonák#visszavonulás

Címlapról ajánljuk