Külföld

Németország 19 milliárd forintnyi segélyt ad a Gáza övezet lakóinak

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 21:59

A világélelmezési programon és az ENSZ-en keresztül nyújtanának segítséget a németek.

Németország 50 millió euró (19 milliárd forint) azonnali humanitárius segélyt nyújt a Gázai övezet lakóinak, jelentette be csütörtökön Annalena Baerbock német külügyminiszter Ammánban az MTI híre szerint.

A német politikus jordániai hivatali partnere, Ajmán Szafadi oldalán adott nyilatkozatában közölte, hogy a pénzzel olyan nemzetközi szervezeteken keresztül kívánnak segítséget nyújtani a rászorulóknak, mint a Világélelmezési Program (WFP) és az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA).

Baerbock hangsúlyozta, hogy a Gázai övezet lakói maguk is áldozataivá váltak a radikális iszlamista Hamász terrortámadásának.

Hozzátette, hogy Németország főként az egészségügyi ellátás javításán fáradozik. „Felkészülünk arra, hogy szanitéc csapatokat küldhessünk a Gázai övezetbe és megteremtsük a lehetőséget, hogy a súlyos sérüléseket szenvedett gyerekeket is kezelni tudjuk” – mondta a miniszter.

Baerbock és Szafadi is tárgyalásos rendezést sürgetett a konfliktus megoldására, aminek végén egy kétállami megoldásnak kell szerepelnie. A két tárcavezető egyben kiemelte: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy elkerülhessék a konfliktus kiszélesedését a közel-keleti régióra.

Korábban arról írtunk: az Európai Unió külügyminiszterei visszavonták az Európai Bizottság a Palesztinának szánt kifizetések felfüggesztéséről szóló korábbi döntését, mivel a miniszterek túlnyomó többsége ellenezte ezt. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos viszont azt mondta, hogy felülvizsgálhatják a pénzeket, hogy ellenőrizzék, nem szivárog valami a Hamásznak.

Nyitókép: Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gáza övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 2023. október 17-én. A Gáza övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. Fotó: MTI / AP / Fatima Sbair

#Külföld#izrael#Hamász#németország#segély#Gáza övezet#bombázás#palesztin

Címlapról ajánljuk