EUEurópa

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 18:34

A hatóság Szaúd-Arábiával alig pár hete tárgyalt a leendő Palesztin Államról.

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt, írja a Politico Várhelyi Olivér EU-s bővítési biztos közlése alapján.

Az Európai Bizottság teljes, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt. A biztos azt mondta: „A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletkeltés, az erőszak és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekednünk kell, most”.

A lépés akkor történt, amikor Németország és Ausztria is bejelentette a palesztin területeknek nyújtott segélyek felfüggesztését. Az EU tavaly kb. 300 millió euróval járult hozzá palesztin entitásokhoz, és összesen 1,8 milliárd eurót ígért 2021 és 2024 között. Ez a teljes összeg több millió eurót tartalmaz a Palesztin Hatóságnak a köztisztviselők fizetésének támogatására, továbbá projektek, NGO-k finanszírozására, valamint a menekültek támogatására egy ENSZ-ügynökségen keresztül.

Izraeli tisztviselők korábban bírálták az EU-t a palesztin szervezetek finanszírozásával kapcsolatban.

A hatóság szeptember végén Szaúd-Arábia nagykövetével tárgyalt egy esetleges Palesztin Állam létrehozásáról. Najef asz-Szudajri azt mondta, hogy „normális dolog a béke és a stabilitás”, amikor az Izrael és Szaúd-Arábia között várhatóan létrejövő diplomáciai kapcsolatokról, az erről szóló megállapodásról kérdezték, írja az MTI.


Nyitókép: MTI / EPA-EFE / Marcial Guillen

#Európa#Hamász#izrael#terrortámadás#eu#segély#palesztin#felfüggesztés#európai unió

Címlapról ajánljuk