Külföld

Gáza: Ideiglenes tűzszünetről és határnyitásról röppentek fel hírek

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 9:51

A Gáza és Egyiptom közötti Rafah határátkelő hétfői megnyitásáról terjedtek el hírek, valamint egy tűzszüneti megállapodásról, hogy külföldi állampolgárok el tudják hagyni Gázát, a segélyszállítmányok pedig bejussanak a palesztin területre. 

Segélykonvojok és menekülni akaró palesztinok jelentek meg a Gáza-övezet és Egyiptom közötti Rafah határátkelőnél hétfő reggel, miután felmerült, hogy kinyitják a határt, és környékén nem lesznek támadások.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy a rafahi határátkelő nyitva lesz majd. Erről azután beszélt, hogy megbeszéléseket folytatott az egyiptomi elnökkel.

A Reuters brit hírügynökség kettő egyiptomi biztonsági tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom tűzszünetről állapodott meg a Gáza övezet déli részén, amit a rafahi határátkelő kinyitására időzítenek. 

Az izraeli amerikai nagykövetség azonban erről hivatalosan nem nyilatkozott a Reutersnek, míg a Hamász sajtóirodája annyit közölt csak, hogy nem tudnak semmilyen humanitárius tűzszünetről, és arról sem, hogy Egyiptom kinyitná az határátkelőt.

Az izraeli hadsereg szóvivője szintén azt mondta a BBC-nek, hogy nem tud semmilyen tűzszünetről, és csak az erről szóló sajtóhíreket látta. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő irodája a CNN-nek elmondta, hogy jelenleg nincsen tűzszünet, és humanitárius segítség a külföldiek elvonulásáért cserébe.

A Reuters helyszínen készült felvételein látni, hogy a határ gázai oldalán több külföldi, illetve kettős állampolgárságú palesztin, köztük sok kisgyerekes család jelent meg, abban bízva, hogy Egyiptomba menekülhet Gázából. A határ egyiptomi oldalán közben segélyekkel megpakolt kamionok állnak sorban, várva a bejutásra a palesztin területre. A WHO közlése szerint háromszázezer betegnek elég orvosi ellátmány, valamint egyéb életmentő segélyek várakoznak a rafahi határátkelőnél.

A BBC közben kairói forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy egyelőre csak előzetes megállapodás jött létre az esetleges tűzszünetről, és a rafahi határátkelő megnyitásáról, de még vannak fontos részletek, amit tisztázni kell. A brit közszolgálati adó értesülései szerint Egyiptom egyértelművé tette, hogy addig nem nyitják meg a határt, amíg nem kapnak megfelelő biztonsági garanciákat arra, hogy határőreiknek nem esik semmi baja, míg Izrael át akar vizsgálni minden kamiont, fegyverek után kutatva, mielőtt beengedik őket Gázába.

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#gázai-övezet#segély#menekülés#palesztin#tűzszünet

Címlapról ajánljuk