Külföld

Félmillióan menekültek el Gáza északi részéről, megnyitják az egyiptomi határt

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 7:33

A Hamász elleni támadásra készülő Izrael kijelentette, nem készülnek Gáza elfoglalására.

Az izraeli hadsereg becslése szerint nagyjából félmillió ember hagyta el a Gáza övezet északi részét, ahol Izrael szárazföldi támadásra készül a Hamász palesztin fegyveres szervezet felszámolására. Jonathan Conricus nemzetközi szóvivő közlése szerint a Hamász megnehezíti a civileknek, hogy elhagyják a területet.

Az izraeli hadsereg két biztonságos útvonalat is fenntart a menekülők számára, ahol nem hajtanak végre támadásokat – közölte Conricus. A szóvivő kijelentette, hogy Izrael a palesztin szervezet parancsnokait és infrastruktúráját támadja, és nem céloznak szándékosan civileket. Ugyanakkor hozzátette, hogy amikor egy mozgásban lévő embert támadnak, akkor nem tudják előre figyelmeztetni a területen lévő civileket a támadásra, esélyt adva nekik a menekülésre.

Közben Izrael ENSZ-nagykövete közölte, hogy nem készülnek Gáza elfoglalására, de meg fognak mindent tenni a Hamász megsemmisítésére. Gilad Erdan erről a CNN-nek adott interjújában beszélt. Az amerikai hírtelevíziónak ugyanezt mondta Michael Herzog, Izrael amerikai nagykövete.

Nyitják az egyiptomi határt

A Hamász október 7-i támadása óta Izrael lezárta a gázai határátkelőket, így csak egy egyiptomi Rafah határtákelőn lehetett elhagyni a palesztin területet, de az egyiptomi hatóságok az előző héten azt is zárva tartották. Az izraeli amerikai nagykövetség hétfőn sajtóhírekre hivatkozva közölte, hogy a rafah-i határt hétfőn, helyi idő szerint 9 órakor kinyitják, és „át fogják engedni azon az utazókat”.

Hozzátették, hogy a helyzet változékony, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi ideig engedik ott az embereket, ha egyáltalán. A nagykövetség ugyanakkor azt tanácsolta az embereket, hogy érdemes odamenni az átkelőhöz

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy a rafahi határátkelő nyitva lesz majd. Erről azután beszélt, hogy megbeszéléseket folytatott az egyiptomi elnökkel. Blinken közlése szerint segélyeket engednek majd be Gázába. A Guardian közlése szerint a segélykonvojok már el is kezdtek felsorakozni a határnál, ahol várhatóan a külföldi útlevéllel rendelkező embereket is beengedik majd Egyiptomba.

Nyitókép: Ahmad Hasaballah/Getty Images

#Külföld#izrael#gáza#Gáza-övezet#gázai-övezet#rafah#Hamász#határ

Címlapról ajánljuk