Külföld

Ókori római szobrokat tört össze egy turista egy izraeli múzeumban

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 16:44

Először úgy tűnt, vallási fanatizmus miatt cselekedett így. 

Letartóztatott egy amerikai turistát az izraeli rendőrség, miután az a földre dobálta a műalkotásokat és megrongált két második századi római szobrot a jeruzsálemi Izrael Múzeumban – írja az AP News

Az ügynökség szerint a csütörtökön késő este elkövetett vandalizmus kérdéseket vetett fel Izrael felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeinek biztonságával kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra is, hogy megszaporodtak a kulturális örökség elleni támadások Jeruzsálemben. 

A rendőrség a gyanúsítottat egy radikális, 40 éves amerikai zsidó turistaként azonosította, és elmondta, hogy az első kihallgatások szerint azért törte össze a szobrokat, mert azokat „bálványimádónak és a Tórával ellentétesnek” tartotta.

A férfi ügyvédje, Nick Kaufman tagadta, hogy a férfi vallási fanatizmusból cselekedett volna.

Kaufman szerint ehelyett a turista egy olyan mentális zavarban szenvedett, amelyet a pszichiáterek Jeruzsálem-szindrómának neveztek el. 

A Jeruzsálem-szindróma egy hirtelen és intenzív vallásos érzékcsalódás, átmenetileg zavart tudatállapot, amely a Jeruzsálembe látogató vagy ott élő személyeket támadja meg. Az érintettek többsége zsidó és keresztény. A jelenség állítólag arra készteti a külföldi zarándokokat, hogy bibliai alakoknak higgyék magukat. 

A vádlottat pszichiátriai vizsgálatra kötelezték. 

A régészeti, képzőművészeti, zsidó művészeti és életrajzi kiállításokkal rendelkező, kiemelkedő Izrael Múzeum „nyugtalanító és szokatlan eseménynek” nevezte a csütörtöki vandalizmust, és azt mondta, hogy „elítéli az erőszak minden formáját, és reméli, hogy az ilyen incidensek nem ismétlődnek meg”.

A múzeum munkatársai szerint a megrongált szobrokat restaurálják. A múzeum nem volt hajlandó közölni a szobrok értékét vagy a rongálás költségeit.

Nyitókép: Facebook 

#Külföld#izrael#jeruzsálem#szobor#rongálás#törés#múzeum#rendőrség

Címlapról ajánljuk