Külföld

Fico nem engedi át a kormányfői posztot Pellegrininek, de így is van esély a koalícióra

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 19:20

Hallani sem akar róla, hogy ne ő legyen a miniszterelnök.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Robert Ficó volt kormányfő pártja nyerte a szlovákiai előrehozott parlamenti választást, a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia végzett a második helyen. 

Rajtuk kívül még öt párt jutott be a pozsonyi törvényhozásba, de a magyar szövetség nincs köztük. A szlovák államfő közölte, Ficónak ad kormányalakítási megbízást, de a Smer vezetőjének nem lesz könnyű működőképes koalíciót tető alá hoznia.

A Napunk szerint az új kormányról szóló tárgyalásokon két jelentős fordulat történt: Fico határozottan elutasította, hogy Pellegrini kapja meg a miniszterelnöki posztot, ennek ellenére minimális esély van arra is, hogy a PS, a Hlas, a KDH és az SaS koalíciója létrejöjjön.

Ahhoz, hogy a Smer, a Hlas és az SNS kormánya egyre valószínűbb projektnek tűnik, alapvetően hozzájárultak a KDH elnökének nyilatkozatai. Milan Majerský csütörtökön találkozott Pellegrinivel és Ficóval is, és előbb a Hlas elnökének, majd nyilvánosan is közölte, hogy pártja nem akar koalícióra lépni a Progresszív Szlovákiával (PS).

Így a PS és a Hlas kormányának forgatókönyve lényegében szétesik, és ez döntő körülmény a Smer és a Hlas közötti kapcsolat és tárgyalások szempontjából, ami Pellegrinit közelebb hozza a Ficóval való együttműködéshez – emlékeztet a Napunk.

Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

#Külföld#szlovákia#robert fico#fico#választás#koalíció#szlovák választások#miniszterelnök

Címlapról ajánljuk