Külföld

Putyin azt pedzegette, hogy Prigozsinék gépe részeg tombolás miatt zuhant le

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 21:28

Putyin arról beszélt a Valdajon, hogy a „Prigozsin-baleset” áldozataiban kézigránátnyomokat találtak és hiba volt, hogy nem csináltak rajtuk drogtesztet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki plenáris ülésén arra tett utalást, hogy Jevgenyij Prigozsin repülőgépének roncsai között kézigránátdarabokat találtak – írja a Guardian.

Az egykori Wagner-vezető Prigozsin augusztus 23-án halt meg, miután lezuhant egy repülőgéppel. A haláleset pontosan két hónappal azután történt, hogy a zsoldoscsapat fellázadt az orosz katonai parancsnokok ellen. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzeten, mind a Wagner vezetői és mindannyian meghaltak.

A gép lezuhanása után nyugati szakértők és maga a Wagner is arról nyilatkozott, hogy lelőtték a gépet, majd később már arról szóltak a híradások, hogy a gépen bomba volt és az robbant fel. A szakértők szerint az orosz elnök állt bosszút a Wagner lázadásáért.

Putyin most viszont arra utalt, hogy kézigránát által okozott sérüléseket találtak a holttesteken. Utána arra utalt, hogy a gépen utazók részegek voltak, esetleg be voltak drogozva. Azt mondta az orosz elnök, hogy a nyomozók tévedtek, amikor nem végeztek alkohol- és drogtesztet az elhunytak holttestén, tekintettel arra, hogy nagy mennyiségű kokaint találtak a Wagner szentpétervári irodájában korábban.

Nyitókép: Reuters/Sputnik/Sergei Guneev

#Külföld#vlagyimir putyin#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport#wagner-lázadás#valdaj

Címlapról ajánljuk