Külföld

Tüdőgyulladással került be a kórházba egy e-cigifüggő brit fiatal

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 30. 17:07

A nő rövid idő alatt kapott rá az e-cigire, de súlyos következményei lettek.

A 26 éves nottinghamshire-i Jodie Hudson két évvel ezelőtt cserélte le a cigarettát a folyadékalapú e-cigire, nemrég azonban az életét kellett féltenie, ugyanis nehézlégzéssel kórházba szállították. Hudson azon kapta magát, hogy nehezen veszi a levegőt séta közben, majd később intenzív légszomja lett, és a sürgősségire szállították. A nő mindig, mindenhol szívta a párologtatót, és nem tervezett leszokni.

„Szerintem sokkal inkább függőséget okoz, mint a cigarettázás. Itt a dohányzás során bármilyen ízt választhatsz, utóíz nélkül. Egyszerűen rákattantam. Amikor eldobhatót használtam, a heti két-háromszori vásárlásról áttértem a mindennaposra” – mondta a nő a Mirrornak.

Jodie egészsége azonban megromlott, mivel hamarosan mandulagyulladást kapott, és nehezen tudta elvégezni a ház körüli napi teendőket anélkül, hogy ne fulladjon ki. A kórházban azonnal betették a nőt egy szobába: a vérnyomása alacsony volt, de a pulzusa nagyon magas. Megállapították, hogy tüdőgyulladása van, amelyet feltehetően az e-cigi okozott: ilyenkor a folyadékban található olajos anyagok belélegzése gyulladásos reakciót vált ki a tüdőben. A tünetek közé tartozik a krónikus köhögés, a légszomj és a vér vagy vérrel színezett váladék felköhögése.

A nő azóta kikerült az intenzív osztályról, és örökre lemondott az e-cigiről, most pedig másokat is arra figyelmeztet, hogy kerüljék az erősen függőséget okozó termékeket. „Amikor kórházba kerültem, azt gondoltam, sose jutok ki innen. Csak még egyszer látni akartam a fiamat. Ijesztő volt. Nem akarom, hogy a fiam szülők nélkül nőjön fel.”

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#e-cigi#párologtató#tüdőgyulladás#cigi#cigaretta#dohányzás#leszokás#sürgősségi#kórházi kezelés

Címlapról ajánljuk