Külföld

Szibériai büntetőtelepre küldték Putyin egyik kritikusát, akit kétszer már megmérgeztek

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 18:53

A 25 évre ítélt Kara-Murzát kapásból büntetőcellába zárták, amint megérkezett az omszki telepre.

Egy szibériai börtönbe küldték azt a 25 évre elítélt orosz újságírót, Vlagyimir Kara-Murzát, aki az arizonai képviselőházban elítélte az Ukrajna elleni támadást, még tavaly márciusban – írja az AP.

A 42 éves aktivistát hazaárulás vádjával ítélték el és a 25 éves büntetéssel példát akartak statuálni szakértők szerint. Kara-Murza csütörtökön érkezett meg a szibériai Omszk városában lévő IK-6-os, szigorúan őrzött büntetőtelepre – közölte ügyvédje, Vadim Prohorov vasárnap egy Facebook-bejegyzésben.

Kara-Murzát a NATO-közgyűlésen, az oszlói Helsinki Bizottságban és az Egyesült Államokban elmondott beszédei alapján vádolták meg hazaárulással. Az ellenzéki politikus ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Oroszországban míg egy elítélt eljut abba a börtönbe, ahol a büntetését kell letöltenie hetek telhetnek el és ezalatt szinte nem lehet tudni semmit a foglyokról, a hollétükről is csak korlátozott információk állnak rendelkezésre.

Az aktivistát – aki a Kreml közelében megölt Borisz Nyemcov munkatársa volt egykor – korábban megpróbálták meggyilkolni, kétszer is megmérgezték. Prohorov vasárnap elmondta, hogy az omszki telepre érkezésekor Kara-Murzát azonnal egy apró büntetőcellába helyezték, ahol az elítélteket a börtönszabályok megsértése miatt elkülönítve tartják.

Az ügyvéd szerint aggasztó, hogy egyből egy ilyen súlyos büntetéssel sújtották ügyfelét, tekintve, hogy a korábbi mérgezéseknek miatt meglehetősen rossz az egészségi állapota.

Nyitókép: Reuters/Maxim Shemetov.

#Külföld#vlagyimir kara-murza#oroszország#szibéria#börtön#börtöntelep#orosz-ukrán háború#ellenzéki#aktivista

Címlapról ajánljuk