Külföld

A sztálini időket idéző koncepciós perben ítélték 25 évi fegyházra Moszkvában az orosz ellenzéki politikust

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 13:32

Vlagyimir Kara-Murzát a NATO-közgyűlésen és az oslói Helsinki Bizottságban elmondott beszédei miatt vádolták meg hazaárulással.

Huszonöt évi fegyházbüntetésre ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén, írja az MTI.

A tárgyalást titkosnak minősítették, és zárt ajtók mögött tartották meg. Az ítélet nem jogerős, Kara-Murza ügyvédje közölte, hogy fellebbezést fognak benyújtani ellene.

„Meglepett, hogy a tárgyalásom a maga titkosságával és a jogi normák megsértésével felülmúlja még a szovjet ellenzékiek tárgyalásait is a hatvanas-hetvenes évekből. És akkor még nem is beszéltünk az ítélet súlyosságáról, amit a vád kér, vagy arról, hogy az állam ellenségének neveznek. Ebből a szempontból jóval túlmentünk a hetvenes éveken – egészen vissza a harmincas évekig" – idézte a 444 az ellenzéki politikus utolsó szó jogán elmondott beszédét.

Kara-Murzát a NATO-közgyűlésen, az oslói Helsinki Bizottságban és az Egyesült Államokban elmondott beszédei alapján vádolták meg hazaárulással.  Az ellenzéki politikus vétlennek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban.

Nyitókép: Julia Reinhart/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#vlagyimir kara-murza#ellenzéki#vlagyimir putyin#ítélet#fegyházbüntetés

Címlapról ajánljuk