Ukrajna az oroszok mellett leginkább pénzre vadászikA súlyos költségvetési hiánnyal küzdő ukránok nem tudják folytatni a védekezést az orosz hadsereg ellen, ha nem sikerül pénzt szerezniük.
Külföld

Ukrajna az oroszok mellett leginkább pénzre vadászik

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 9:20

Ukrajnának 40 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy befoltozza a költségvetési lyukat. 

Nagy mennyiségben van szüksége készpénzre Ukrajnának, hogy folytatni tudja a háborút – írta a hvg.hu, a Wall Street Journal cikkére hivatkozva. A Reuters brit hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy a 2024-es költségvetés több mint felét a védelmi szektorra költik: drónokra, lőszerekre és rakétákra.

A költségvetési hiány összegét negyvenmilliárd dollárra teszik, azaz több mint 14 ezer milliárd forintra.

Amennyiben a kormányzat nem lesz képes betömni a költségvetési hiányt, akkor a háborút sem fogja tudni finanszírozni

– nyilatkozta Vitalij Vavriscsuk, az ICU kijevi brókercég makroökonómiai kutatórészlegének vezetője.

Az ukrán kormányzat hadikötvényeket árul, nemzetközi segélyekért folyamodik, és a már meglévő adósságának az esedékes törlesztéseit is igyekszik átstrukturáltatni – írta a hvg.hu. Emellett különféle bonyolult manőverekkel nemzetközi befektetőktől igyekszik pénzt szerezni, a befagyasztott orosz vagyonokból profitáló pénzügyi közvetítővállalatok megadóztatásával próbálkozik.

Még egy lehetőség lehetne, ha az ukránok megkaphatnák a nemzetközileg befagyasztott orosz pénzeket, ám ez hosszútávon súlyos diplomáciai és jogi problémákat vetne fel, ami alááshatná a nemzetközi kereskedelem és bankolás alapjait is – írta a lap.

A pénzügyi gondok a háború esetleges végével sem szűnnének meg. A Világbank számításaihoz képest, szerintük ugyanis az országnak a háború utáni felépüléshez legalább 411 milliárd dollárra lenne szüksége.

Nyitókép: Nyugdíját számolja egy nő egy ukrán faluban. Fotó: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#költségvetés#háború#pénz

Címlapról ajánljuk