Külföld

Megerősítették: drónmaradványokat találtak Romániában az orosz támadás után

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 15:36

A román védelmi miniszter jelentette be, hogy drónok maradványaira bukkantak az ország területén.

Drónok maradványait találták meg Románia területén, miután vasárnap Oroszország iráni gyártmányú robotrepülőgépekkel támadta Ukrajna egyik daunai kikötőjét – írja a Politico.

Angel Tîlvăr román védelmi miniszter szerdán elmondta, „nagyon nagy területet vizsgáltunk át és megerősítem, hogy olyan darabokat találtunk, amelyek drónról származhatnak”.

Kijev már hétfőn közölte, hogy orosz drónok román területet is értek abban az éjszakai légicsapásban, amely az izmajili dunai kikötőt vett célba. Bukarest akkor még tagadta, hogy az ország területét orosz találat érte volna.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő közzétett egy videót a feltételezett támadásról, amin a robbanás lángjai láthatók.

Oroszország azóta bombázza a Fekete-tengeri, illetve Duna-parti ukrán kikötőket, mióta Vlagyimir Putyin elnök kihátrált a gabonamegállapodásból.

Tavaly novemberben az orosz-ukrán háború kiszélesedésének rémét hozta el a Lengyelországban becsapódott rakéta, ami két ember halálát okozta. Lengyelország és a NATO tisztviselői szerint nem történt szándékos támadás, egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott véletlenül a ukrán határnál lévő lengyel faluba.

NATO-tagként Romániát és Lengyelországot védi a NATO szerződés 5. cikkelye, amely kimondja, hogy az egyik tag elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül.

Nyitókép: Oleg Nyikolenko/Facebook.

#Külföld#románia#duna#drón#gabona#ukrajna#oroszország#támadás#dróntámadás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk