Külföld

Kijev szerint orosz dróntámadás érte a NATO-tag Romániát, Bukarest cáfolja a jelentést

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 4. 21:57

Kijev szerint orosz drónok zuhantak le Romániában, Bukarest azonban visszautasította, hogy az ország területét érte volna támadás. 

Kijev hétfőn közölte: orosz drónok román területet is megtámadtak abban az éjszakai légicsapásban, amely egy ukrajnai dunai kikötőt vett célba. Bukarest tagadja, hogy az ország területét érte volna orosz találat – írja a Reuters.

Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő arra utalt, hogy vélhetően iráni gyártmányú drónok robbantak a NATO-tag Románia területén vasárnap este, az Izmajil kikötő közelében. A szóvivő közzétett egy videót a feltételezett támadásról, amin a robbanás lángjai láthatók, ám a felvétel hitelességét egyelőre nem erősítették meg. 

A román védelmi minisztérium szerint ugyanakkor Romániát nem érte találat, és „határozottan cáfolják” azt a feltételezést, amely szerint a drónok az ország területén landoltak volna. „Oroszország támadó eszközei sohasem fenyegették Románia területét, illetve vizeit” – szögezte le a tárca.

A hírügynökség szerint Washington tud az egymásnak ellentmondó harctéri beszámolókról, ám a Pentagon viszont nem kívánt nyilatkozni. Ukrajna a háború során többször állította, hogy orosz fegyverek repültek át a szomszédjai, köztük NATO-tagországok felett, vagy zuhantak le a területükön.

Mint arról beszámoltunk, tavaly novemberben az orosz-ukrán háború kiszélesedésének rémét hozta el a Lengyelországban becsapódott rakéta, ami két ember halálát okozta. Lengyelország és a NATO tisztviselői korábban azt mondták, hogy nem történt szándékos támadás, egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott véletlenül a ukrán határnál lévő lengyel faluba.

Nyitókép: Dróntámadások Odessza régióban 2023 szeptember 3-án. Fotó: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region via Reuters

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#románia#orosz drón#ukrajna

Címlapról ajánljuk