Külföld

Letartóztatták az egyik legbefolyásosabb ukrán oligarchát, Ihor Kolomojszkijt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 3. 8:38

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egykori szövetségesét, Ihor Kolomojszkijt pénzmosással és csalással gyanúsítják. 

Egy ukrán bíróság elrendelte Ihor Kolomojszkij üzletember előzetes letartóztatását. Az egyik legbefolyásosabb ukrán oligarcha a hatóságok közlése szerint több mint félmilliárd ukrán hrivnyát, azaz majdnem ötmilliárd forintot mosott tisztára külföldön, a bankjain keresztült.

Kolomojszkij támogatója volt Volodomir Zelenszkijnek a 2019-es elnökválasztás alatt. Zelenszkij egy olyan sorozatban vált népszerűvé, ami Kolomojszkij televíziós csatornáján volt látható.

A bíróság döntése szerint Komomojszkijt 60 napig tartó előzetes letartóztatásba helyezték, és lehetősége lenne óvadék elleni szabadlábra helyezésre. Ügyvédje azonban közölte, hogy az üzletember nem fogja kifizetni a félmilliárd hrivnyás óvadékot.

Letartóztatták az egyik legbefolyásosabb ukrán oligarchát, Ihor Kolomojszkijt
Az ukrán biztonsági szolgálat és az ügyészség emberei találkoznak  Ihor Kolomojszkij ukrán oligarchával. Fotó: SECURITY SERVICE OF UKRAINE via REUTERS

Zelenszkij az elnökválasztás alatt a korrupció elleni küzdelmet helyezte kampánya középpontjába, és a háború kitörése után több korrupciós ügyet is indítottak. Februárban ennek részeként több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban is házkutatást tartottak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei.

Akkor közölték, hogy ukrán korrupcióellenes vezetők nyolc másik gyanúsított ügyében is vizsgálatot folytatnak az Ihor Kolomojszkijhoz valaha közel álló Ukrtatnafta és az Ukrnafta állami olajvállalatnál történt 40 milliárd hrivnya (390 milliárd forint) értékű sikkasztás ügyében.

Nyitókép: Megérkezik egy kijevi bíróságra Ihor Kolomojszkij üzletember, 2023 szeptember 2-án. Fotó: REUTERS/Vladyslav Musiienko

 

#Külföld#ukrajna#korrupció#sikkasztás#pénzmosás#csalás#oligarcha#üzletember#Volodimir Zelenszkij#ihor kolomojszkij

Címlapról ajánljuk