Külföld

Putyin írásos hűségesküre kötelezte a Wagner-zsoldosokat Prigozsin halála után

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 26. 14:47

Az esküt tevők ígéretet tesznek arra, hogy ezentúl a hadsereg parancsnokainak engedelmeskednek.

Aggódhat Vlagyimir Putyin a Wagner-zsoldosok miatt, miután finoman fogalmazva rejtélyes körülmények között elhunyt vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin. Legalábbis erre utal, hogy az orosz elnök rendeletben kötelezte a zsoldoscsoport tagjait, hogy írásban tegyenek hűségesküt az orosz államnak.

Az MTI szerint Vlagyimir Putyin pénteken írta alá a rendeletet, amely azonnali hatállyal érvénybe is lépett. A Kreml honlapján közzétett utasítás arra kötelezi mindazokat, akik a katonaság nevében munkát végeznek, illetve támogatják a Moszkva által Ukrajnában végrehajtott „különleges katonai műveletet”, hogy tegyenek hivatalos hűségesküt Oroszországnak.

A szöveg tartalmaz egy olyan sort is, amelyben az esküt tevők ígéretet tesznek arra, hogy szigorúan betartják a parancsnokok és a magas rangú vezetők utasításait. Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy Putyin együttérzésről biztosította Jevgenyij Prigozsin és a repülőszerencsétlenség többi áldozatának hozzátartozóit. Ennek ellenére viszont ledózeroltak, beszántottak egy korábban Prigozsin által megnyitott Wagner-temetőt.

 

Nyitókép: Reuters

#Külföld#wagner-csoport#prigozsin#halál#zsoldos#putyin#eskü#rendelet#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk