Külföld

Videó: ledózeroltak, beszántottak egy korábban Prigozsin által megnyitott Wagner-temetőt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 26. 8:20

A közösségi médiában keringő videón egy Wagner-zsoldos mutatja, hogy felszámolták az Ukrajnában elesett társai sírjait.

 

Pár nappal Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-zsoldoshadsereg teljes vezérkarának halála után egy olyan videó került napvilágra, amelyen egy Wagner-zsoldos bemutatja, hogy Ukrajnában elesett katonatársai sírjait gyakorlatilag megsemmisítették, írja a news.com.au. A Telegramon és Twitteren keringő felvétel a szamarai régióban, Nyikolajevka faluban készült, hitelességét a Sky News is ellenőrizte.

A videó tanúsága szerint a néhai Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin által megnyitott temetőt napokkal a meggyilkolása után felszámolták. A zömmel 2023-ban elesett zsoldosok fejfáit egy halomba hordták, a koszorúkat összegyűjtötték és a temető területét ledózerolták és zúzott kővel borították be.

A temetőt az év elején nyitotta meg Prigozsin, egy fekete obeliszket is felavatva, hogy ezzel emlékezzen a Wagner-harcosok hőstetteire. Mostanra a temetőből csak az emlékoszlop maradt meg.

„Ahol ez az út van, sírok voltak. Mindent lebontottak” – mondja felháborodva a videón látható ismeretlen férfi.

Szamara megye hatóságai egyelőre nem nyilatkoztak a történtekkel kapcsolatban.

Jevgenyij Prigozsin a Wagner zsoldoshadsereg vezére két hónappal ezelőtt puccsot kísérelt meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz katonai vezetés ellen, ami kurtán-furcsán ért véget. Prigozsin Afrikából Szentpétervárra tartó magángépe e hét szerdán mostanáig tisztázatlan körülmények között felrobbant és lezuhant. A fedézeten volt gyakorlatilag a Wagner teljes vezérkara, a katasztrófát senki nem élte túl. Putyin pénteken tagadta, hogy köze lenne Prigozsin halálához.

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-zsoldossereg#temető#szamara#jevgenyij prigozsin

Címlapról ajánljuk