Külföld

Lukasenka: Mondtam Prigozsinnak, hogy vigyázzon

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 20:02

A fehérorosz elnök nem tudja elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin ölette volna meg Jevgenyij Prigozsint.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken kijelentette: figyelmeztette Jevgenyij Prigozsint és Dmitrij Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát, hogy figyeljenek oda az életüket fenyegető esetleges veszélyekre.

Ugyanakkor azt is elmondta, nem tudja elképzelni, hogy szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök adott volna parancsot a Wagner magán zsoldoshadsereg főnöke, Jevgenyij Prigozsin megölésére. Lukasenka azt is közölte, hogy legalább tízezer Wagner-zsoldost az országában tartana.

Ismerem Putyint. Megfontolt, nagyon nyugodt és óvatos ember. (...) Nem tudom sehogyan sem elképzelni, hogy ő tette volna 


– idézte Lukasenkát a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Aljakszandr Lukasenka szerint Prigozsin gépének lezuhanása túlságosan durva amatőr munka volt.

A fehérorosz elnök közölte, hogy a Wagner kemény magja továbbra is a fehéroroszországi támaszponton tartózkodik.

Wagner élt, él és Fehéroroszországban fog élni, még ha ez nem is tetszik egyeseknek

– jelentette ki Aljakszandr Lukasenka, aki nem tért ki arra, milyen feladatot látnak el és mennyi ideig maradnak Fehéroroszországban a zsoldosok.

Bár minden jel arra utal, hogy Vlagyimir Putyin állhat Jevgenyij Prigozsin repülőgépének lezuhanása mögött, ma Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is azt állította, hogy nincs hozzá közük.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron 2023. július 23-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alexander Demjancsuk.

#Külföld#Aljakszandr Lukasenka#fehéroroszország#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#repülőgép#merénylet

Címlapról ajánljuk