Külföld

Kiadták Amerikának a nigériai zsarolókat, akik miatt öngyilkos lett egy középiskolás Michiganben

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 19:54

A zsarolók fiatal lányoknak adták ki magukat, hogy meztelen képeket csaljanak ki fiúktól, majd azzal fenyegették őket, hogy elküldik a képeket az osztálytársaiknak, ha nem fizetnek.

Az Egyesült Államokban vonnak felelősségre két nigériai férfit, akik a vád szerint egy 17 éves michigani középiskolást zsaroltak – derül ki az NBC News cikkéből. A fiú tavaly öngyilkos lett.

A 22 éves Samuel Ogoshit és a 20 éves Samson Ogoshit vasárnap repülővel vitték Lagosból Amerikába, ahol az igazságügyi minisztérium közlése szerint már hétfőn bíróság elé állnak. Azzal vádolják őket, hogy az interneten rávették Jordan DeMay-t, hogy szexuális tartalmú fotókat küldjön magáról, majd megfenyegették, hogy ha nem fizet, akkor elküldik a képeket a barátainak és a családtagjainak. 2022 májusában a fiút holtan találták, fegyverrel végzett magával.

Az FBI figyelmeztetést is kiadott tavaly, amiben az állt, hogy tizenévesek ezreit, főleg fiatalkorúakat zsarolnak kiberbűnözők, legtöbbször külföldről. Régóta ismert, hogy Nyugat-Afrikából számos internetes bűncselekményt követnek el amerikaiak ellen, de az amerikai hatóságok kevés sikerrel próbáltak együttműködni az ottani szervekkel a közös fellépés érdekében. A mostani esetben hosszas háttérmunka eredményeként érték el a két nigériai férfi kiadatását, egy harmadik társuk, Ezekiel Robert kiadatása pedig folyamatban van.

A vád szerint a nigériai férfiak közösségi oldalak fiókjait törték fel, és magukat fiatal lányoknak kiadva vettek rá fiúkat szexuális tartalmú beszélgetésre. Ezután megfenyegették kiszemeltjeiket, hogy ha nem fizetnek, akkor a tőlük kicsalt meztelen képeket elküldik a családtagjaiknak, barátaiknak, osztálytársaiknak. Jordan DeMay-től ezer dollárt akartak kizsarolni, de a fiú csak 300-at tudott küldeni nekik. Hat órával azután, hogy megzsarolták, végzett magával.

Nyitókép: Matt Cardy/Getty Images

#Külföld#zsarolás#nigéria#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk