Külföld

Rajtaütött a nigériai rendőrség egy melegesküvőn, 69 embert letartóztattak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 21:50

Akár 14 év börtönt is kaphat az, akit a melegellenes törvény alapján ítélnek el.

Hatvankilenc embert letartóztattak, miután a nigériai rendőrség rajtaütött egy melegesküvőn a múlt hónapban – írja a SkyNews. Az országban a melegesküvők illegálisak, a homoszexualitást törvény bünteti. 

A Delta állambeli Warri bírósága kedden úgy döntött, hogy az őrizetbe vetteket szabadon engedik, miután mindegyikük 500 ezer naira (több mint 230 ezer forint) óvadékot fizetett. Az állami ügyészek ellenezték a lépést.

Az őrizeteseket arra is kötelezték, hogy a következő tárgyalásukig havonta egyszer írjanak alá egy nyilvántartást. A letartóztatások egy rendőrségi kihallgatáson kapott fülest követően történtek, mert valaki tudatában volt az eseménynek. 

A rendőrök ezután rohamoztak meg egy ekpani szállodát, ahol a szertartás zajlott, és először 200 embert tartóztattak le. Edafe Bright rendőrségi szóvivő akkor azt mondta: „A rendőrök üldözőbe vették és letartóztatták a gyanúsítottakat”. Hozzátette, hogy a homoszexualitást soha nem fogják tolerálni az országban. 

Az Amnesty International nigériai egysége elítélte a letartóztatásokat, és „a boszorkányüldözés azonnali befejezésére” szólított fel.

Nigéria 2014-ben hozott melegellenes törvényt: a homoszexualitást kulturális és vallási okokból egyébként is elítélendőnek tartják. 

A nigériai jogszabály 14 évig terjedő börtönbüntetést ír elő az azonos neműek házasságának tilalmáról szóló törvény alapján elítéltek számára, és tiltja a melegházasságot, az azonos neműek kapcsolatát és a melegjogi csoportokban való tagságot.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#nigéria#homoszexualitás#melegség#melegesküvő#rendőrség#rajtaütés

Címlapról ajánljuk