Külföld

Négy nigériai férfi 14 napot élt túl egy hajó kormánylapátján

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 17:49

Eredetileg Európába akartak volna eljutni, Brazíliába sikerült.

Tizennégy napot élt túl négy, Brazíliában kimentett nigériai férfi egy hajó kormánylapátján – írja a Reuters

Elmondásuk szerint a tengeren töltött tizedik napon fogyott el az étel és az ital, a további négy napot úgy élték túl, hogy az alattuk lezúduló tengervizet itták, mielőtt a brazil szövetségi rendőrség kimentette őket a délkeleti Vitória kikötőjében.

„Szörnyű élmény volt számomra” – mondta a 38 éves Thankgod Opemipo Matthew Yeye, a négy nigériai egyike egy Sao Pauló-i egyházi menedékhelyen adott interjúban. „A fedélzeten nem könnyű. Remegtem, annyira féltem. De itt vagyok” – magyarázta.

A négy férfi elmondta, azt remélték, hogy Európába jutnak, de megdöbbenve tapasztalták, hogy valójában az Atlanti-óceán másik oldalán, Brazíliában kötöttek ki. Két férfit azóta visszaküldtek Nigériába, míg Yeye és a 35 éves Roman Ebimene Friday menedékjogot kért Brazíliában.

„Imádkozom, hogy a brazil kormány könyörüljön rajtam” – fogalmazott Friday, aki korábban már egyszer megpróbált hajóval elmenekülni Nigériából, de az ottani hatóságok letartóztatták.

Mindkét férfi azt mondta, hogy a gazdasági nehézségek, a politikai instabilitás és a bűnözés miatt nem maradt más választásuk, mint elhagyni szülőföldjüket, Nigériát. Afrika legnépesebb országában régóta problémát jelent az erőszak és a szegénység, és az emberrablások is gyakoriak – emlékeztet a Reuters.

A férfiak elmesélték, hogy mindent megtettek, hogy a hajó legénysége ne fedezze fel őket. Hogy megakadályozzák, hogy a vízbe essenek, a férfiak hálót szereltek a kormánylapát köré, és egy kötéllel odakötözték magukat. 

Nyitókép: Reuters / BFP

#Külföld#nigéria#szökés#brazília#kormánylapát#hajó#rendőrség

Címlapról ajánljuk