Tudomány-Tech

Amerikában is búcsút intettek a hagyományos villanykörtének

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 21:59

Rengeteg áramot lehet spórolni a LED-re való átállással, de a republikánusok a választás szabadságát féltették.

Kedden hatályba lépett az a törvény, amit a hagyományos villanykörték gyártásának és árusításának tilalmáról hoztak az Amerikai Egyesült Államokban – írja az MTI.

A jogszabályt még Barack Obama elnöksége alatt hozták. Az alacsony hatásfokú – wolframszálas és halogén – égők importját is megtiltották. A törvényben meghatározott energiahatékonysági szintet gyakorlatilag csak LED-technológiájú villanykörtékkel lehet biztosítani – ezek aránya 2015 és 2020 között 4-ről 47 százalékra emelkedett az amerikai háztartásokban.

A szövetségi energiaügyi minisztérium számításai szerint évente ezermilliárd forintnyi összeget takarítanak meg a háztartások azzal, hogy hagyományos izzók helyett LED-et használnak. A republikánusok egy része ellenezte a szigorítást, mert a fogyasztók választási szabadságának csorbítását látták benne.

Az Európai Unióban a wolframszálas izzók után 2018-ban a halogén égők forgalmazását is betiltották. Tavaly a Fókuszban foglalkoztunk azzal, hogy mennyit spórolhat egy család a LED-es világításra való átállással.


A technológiaváltás áldozattal is járt: a hagyományos izzógyártásban egykor úttörő magyar vállalat, a Tungsram tönkrement benne.

Nyitókép: Joe / Pixabay

#Tudomány-Tech#amerikai egyesült államok#izzó#villanykörte#led#betiltás

Címlapról ajánljuk