Életmód

Miért sír addig egy nigériai férfi, amíg meg nem vakul?

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. július 28. 14:33

Nigériában kinyitotta Pandora szelencéjét az a séf, aki száz órán keresztül főzött egyfolytában. Azóta az afrikai országban rengetegen látják abban a boldogulás lehetőségét, hogy ők is megdöntsenek valamilyen rekordot, de a kísérletek nagy része eleve kudarcra ítélt. A nigériai rekordőrületre már a Guinness World Records is felfigyelt, és nem győzik hangsúlyozni: annak, hogy valaki bekerüljön a Rekordok Könyvébe, szigorú szabályai vannak.

Május óta több mint 1500-an jelentkeztek Nigériából a Guinness World Records-nál valamilyen világrekord megdöntésére, a sajtóban már nigériai rekordőrületről beszélnek. 

Az egész azzal kezdődött, hogy májusban egy séf, Hilda Baci száz órán át folyamatosan főzött, óránként mindössze öt perc szünetet tartva, ami igazi szenzációt jelentett az afrikai országban még úgy is, hogy a Guinness csak 93 óra 11 perces időtartamot ismert el, mivel a szakács egy alkalommal a megengedettnél hosszabb pihenőre ment. Az, hogy ennyien felfigyeltek a teljesítményére, annak is köszönhető, hogy a rekordkísérlet mögött egy PR-ügynökség állt, és komoly munkát fektettek a hírverésbe. 


Az előző rekordot 2019-ben állította fel az indiai Tata London, aki 87 órán keresztül főzött egyfolytában. Hilda Bacinak honfitársai egy hónapot sem akartak hagyni, hogy világelsőségét kiélvezhesse, máris jelentkeztek olyan nigériaiak, akik úgy gondolták, hogy száz óránál tovább is talpon tudnak maradni a tűzhely mellett.

A legnagyobb visszhangot egy Dammy nevű séf, azaz Damilola Adeparusi próbálkozása váltotta ki, aki azt mondja, hogy 120 órán keresztül főzött egyfolytában. Az csak a kisebb gond, hogy többször is leállította az élő videóközvetítést, a nagyobb, hogy a rekordkísérletet nem is jelentette be a Guinnessnek, márpedig utólag erre nincs lehetőség. Így nincs is, aki hitelesíthetné azt.

A tiltott rekord

A nigériai Daily Post cikkében idézett komment jól mutatja, hogy mi a rekordőrületre rosszallóan tekintő nigériaiak fő problémája: a hozzászóló szerint sokan nem értették meg, hogy egy komoly rekordkísérlet mögött nagy elszántság, hosszú előkészület és kemény munka áll. Ugyanennek a lapnak egy lagosi társadalomkutató, Abraham Okpe azt mondta: a komolytalan rekordkísérletek a korábbi eredmények értékét is erodálják, és azok a nigériaiak, akik úgy tesznek, mintha pénz járna a rekordokért, hasznosabb dolgokat is csinálhatnának ahelyett, hogy az interneten próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Nemrég arról írtunk, hogy a nigériai Tembu Ebere a leghosszabb ideig tartó sírás világrekordját akarta felállítani, de annyit ért el, hogy megfájdult a feje, feldagadt az arca és a szemei, és háromnegyed órára a látását is elvesztette. A rekordok könyvébe persze nem került be, mert ő sem értesítette előre a Guinnesst, ami már a Twitteren is figyelmeztette a nigériaiakat az előzetes jelentkezés fontosságára. 

A csalódás elkerülése érdekében fontos tisztázni, hogy érvényes rekordkísérletről van-e szó, és a jelentkező megértette-e a szabályokat

– közölték.

A nigériai Ekiti államban 72 órás csókmaratonnal akartak rekordot felállítani, de ez már az ottani kulturális minisztériumnak is sok volt, és betiltották az eseményt, mondván, az nemcsak abszurd, erkölcstelen és egészségtelen, de az állam megítélését is rombolja. De ha megtarthatták volna, akkor sem került volna be a hivatalos világrekordok közé, a Guinness ugyanis törölte ezt a kategóriát, miután több országban elájultak emberek a hosszú csókolózás közben.

Ugyancsak ájulás lett a vége, amikor egy nigériai masszőz próbálta felállítani a leghosszabb ideig tartó masszázs világrekordját. Igaz, akkor már ötven órája masszírozott, ami elég lett volna az új csúcshoz, csakhogy – micsoda meglepetés – ő sem szólt előre a Guinnessnek.

Ezt a hibát nem követte el az a középiskolai tanár, aki arra készül, hogy szeptemberben a világon a leghosszabb ideig fog hangosan felolvasni. Az ő jelentkezését már befogadta a Guinness. John Obot egy kicsit le is nézi honfitársait, akik másféle rekordokkal próbálkoznak: azt mondta, nem érti, mi értelme van annak, hogy hosszú ideig csókolóznak emberek, vagy a legtöbb kókuszdiót törik fel foggal. Szerinte az ő próbálkozása magasabb rendű, már gyakorol arra, hogy 140 órán keresztül olvasson fel nigériai és angol klasszikusokat, megdöntve ezzel a kirgiz Riszbaj Iszakov 124 órás rekordját, amit tavaly állított fel Törökországban. „A célom, hogy az olvasás kultúráját népszerűsítsem Nigériában” – mondta.

Kocsmai viták

A Daily Trust nevű nigériai portál szerzője felidézte, hogy gyerekként az 1980-as, 1990-es években mennyire lenyűgözte a Guinness Rekordok Könyve: az atlaszszerű könyv tele volt olyan emberekkel, akik bizarr dolgokat csináltak. 

A leghosszabb körmök, a leghosszabb haj, a legmagasabb ember, a leghosszabb csók, a legtovább rágott rágógumi és így tovább.

Órákig elszórakoztak rajta, nézegetve a képeket a világ minden táján élő emberekről, akik merész kihívásokra vállalkoztak.

A Guinness Rekordok Könyve az Egyesült Királyságban jelent meg először, 1955-ben. Az ötlet négy évvel korábbra nyúlik vissza, amikor a dublini Guinness sörgyár igazgatója, Sir Hugh Beaver egy vadászaton arról vitatkozott társaival, hogy mi Európa leggyorsabb madara, de egy könyvben sem találták a választ. 

Beaver úgy gondolta, hogy a brit pubok közönségének tetszene egy olyan könyv, ami segít eldönteni a hasonló, sörözések közben felmerült vitákat. Felkérte a McWhirter-testvéreket, akik lapszerkesztőségeknek és reklámügynökségeknek szolgáltattak statisztikákat, hogy állítsanak össze egy ilyen könyvet, amit az eredeti elképzelés szerint ingyen osztogattak volna a pubokban, hogy reklámozzák vele a Guinness-t, de kiderült, hogy az emberek fizetni is hajlandók érte.

Az első nigériai, aki bekerült a Rekordok Könyvébe, egy politikusként is tevékenykedő könyvelő volt, David Dafinone. Az ő rekordja – a legtöbb okleveles könyvelő egyetlen családban – valószínűleg csak keveseket inspirált, mindenesetre azzal érdemelte ki, hogy mind az öt gyereke, három fia és két lánya is a brit könyvvizsgálói kamara tagjai voltak. Azóta összesen 43 nigériai szerepelt a Rekordok Könyvében, de az afrikai országban nem sokan foglalkoztak velük 2023-ig.

Az eredetiség hiánya

Hilda Baci májusi rekordja előtt már januárban sikerült egy 17 éves diáknak, Philip Solomonnak csúcsot dönteni azzal, hogy 30 másodperc alatt 153-szor ugrókötelezett féllábon. Az előző rekordot a bangladesi Rasel Islam tartotta 145-tel. A séf rekordja után azonban a Facebookon elterjedt a pletyka, hogy Hilda Baci százmillió forintnyi összeget kapott a Guinness World Records-tól. Ez is kedvet csinálhatott sokaknak ahhoz, hogy valamilyen rekordkísérlettel próbálkozzanak, de ha sikerrel is járnának, csalódniuk kellene, a Guinness ugyanis hangsúlyozza, hogy nem fizetnek a rekordokat felállítóknak, de még a rekorddöntéssel járó költségeiket sem tudják fedezni, mindössze az elismerést és a hírnevet biztosítják. 


Egy nigériai portál tippekkel szolgál, hogy milyen rekordok várnak megdöntésre: 

  • a legtöbb összehajtogatott póló egy perc alatt (a jelenlegi rekord 31),
  • a legtöbb egymásra tett érme fél perc alatt (51),
  • az egyetlen lábra felhúzott legtöbb zokni fél perc alatt (28),
  • egy húsz kockából álló Lego-torony leggyorsabb felépítése (2,6 másodperc), illetve
  • az egy perc alatt megevett legtöbb Smarties vagy M&M’s cukorka pálcikával, bekötött szemmel (14 darab).

A rekordőrület hullámát a politika is meglovagolja: Lagos állam kormánya 300 ezer iskolást mozgósítana, hogy megdöntsék a legtöbb egyszerre fogat mosó ember rekordját, amivel a szájhigiénia fontosságára hívnák fel a figyelmet. A jelenlegi rekordot Indiában állították fel 2007-ben, 177 ezer ember részvételével. 

Több nigériai publicista viszont az eredetiség hiányát kéri számon rekordállítással próbálkozó honfitársain. Egyikük szerint az emberek irigyek és meg akarják mutatni, hogy Hilda Baci nem jobb náluk, ám nincs saját ötletük, csak utánoznak. Ez a hétköznapokban is jellemző: a szerző azt írja, ha valakinek van egy sikeres vállalkozása, a környéken mindenki ugyanolyannal próbálkozik.

Egy másik cikk szerzője a nigériai államnak szolgál javaslatokkal, hogy milyen teljesítményeket kellene felmutatniuk: például egy héten át biztosíthatnának folyamatos áramellátást, vagy a döntéshozók szervezhetnének egy maratont, amikor az emberek érdekeit helyezik előtérbe, esetleg felállíthatnák az ország egyes régióiban a leghosszabb idő rekordját, amikor senkit nem ölnek meg, vagy rabolnak el banditák. 

Korábban már írtunk róla, hogy a nigériai állam állandó harcban áll a Boko Haram terrorszervezettel, de a terroristák elleni harc jegyében a hadsereg egész falvakat mészárol le módszeresen. De az ország küzd az inflációval is, az is előfordul, hogy az emberek nem kapják meg a fizetésüket vagy a nyugdíjukat, a fiatalok pedig mindennel megpróbálkoznak, ami egy kis hírnevet és lehetőséget hozhat. Ha azt látják, hogy Hilda Baci sikeres, ők is rohannak a konyhába.

Nyitókép: A nigériai Oluwatobi Kufeji próbálja megdönteni a leghosszabb ideig tartó éneklés Guinness rekordját – Fotó: Seun Sanni / Reuters

#Életmód#nigéria#rekord#guinness rekord#világrekord#főzés#sírás#ma#Külföld

Címlapról ajánljuk