Külföld

Szibériából a tengerpartra – így szereznek házat az oroszok a mariupoli halottak sírjain

Kovács IstvánKovács István

2023. augusztus 8. 10:51

Már luxuslakások is épülnek Mariupolban azoknak az oroszoknak, akik a városba akarnak költözni. Utóbbiakból nincs hiány, az árak sem túl magasak, viszont az ukrán ellentámadás még keresztbe tehet a tengerparti álmoknak. A jelek szerint a propaganda megmozgatta az embereket, de az ott maradt helyiek csak nehezen kapnak új lakást. Ráadásul a város nagy része még mindig szét van lőve, így az orosz újjáépítés leginkább csak egy jól sikerült átverésnek tűnik. 

Már árulják a tavaly szétlőtt Mariupolban az ingatlanokat, ahova a moszkvai vezetés egy igazi patyomkin-települést álmodott meg. Az építkezés a BBC szerint nagyban megy, annyi bizonyos, van mit újjáépíteni, mert az orosz hadsereg a város ostromakor módszeresen rombolt le minden épületet, legyen szó színházról, szülészetről vagy egyszerű lakóházakról. A város épületeinek mintegy 90 százaléka pusztult el, illetve sérült meg súlyosan a két hónapos harcokban. Több ezer civil halt meg, és az ENSZ szerint a háború előtti 430 ezer fős lakosságból mintegy 350 ezer ember hagyta el a várost. A cél a település oroszosítása, ami annyit jelent, hogy az ország más területéről költözhetnek oda emberek. Addig is előkészítik a terepet a hatóságok: az ukrán nyelvű útjelző táblákat oroszra cserélik, az iskolákban orosz tantervet vezetnek be, és a megmaradt lakosokat orosz útlevél beszerzésére kényszerítik.

A Meduza szerint a VKontakte orosz közösségi oldalon kb. 100 olyan csoport van, amelyek ingatlanok vásárlására, eladására és bérlésére vonatkozó hirdetéseket tartalmaznak a megszállt Mariupolban. Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború elindulásakor az agresszió indokai között nem említette a területszerzést, már 2022 májusának elején kezdtek megjelenni a házat vagy lakást vásárolni kívánó emberek üzenetei, amikor még heves harcok zajlottak a városban. 

Vagyis már akkor a volt lakók tulajdonára fájt a foguk az orosz „vásárlóknak”, amikor még hivatalosan szó sem volt arról, hogy annektálják a területet, ami csak szeptemberben történt meg.

Szibériából a tengerpartra – így szereznek házat az oroszok a mariupoli halottak sírjain
A háború azonosítatlan halálos áldozatainak sírját jelölő számok egy temetőben Mariupolban. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij.


A Meduza cikke szerint a vásárlók azt mondták, hogy Mariupolt Oroszország részének tekintik, és nem tartják kockázatosnak egy megszállt városban ingatlant venni, még úgy sem, hogy zajlik az ukrán ellentámadás. Az is kiderült, hogy ezeknek az embereknek a többsége még soha nem járt Mariupolban, sőt a megszólaltatottak többsége több ezer kilométerre, Szibériában él jelenleg.

Olesia Omszkból azt mondta a lapnak, hogy jó befektetésnek tart egy mariupoli ingatlanvásárlást. 

Lehet, hogy egyesek számára furcsának tűnik, de én hiszek a város fejlődésében, Oroszországban fényes jövő vár rá, népszerű üdülési és turisztikai célponttá válik. Nem aggódom a harcok miatt. A legrosszabb, ami ott történhet, már megtörtént

– mondta.

Irina a családjával együtt költözne Krasznojarszkból Mariupolba, mivel a tenger közelében szeretnének lakni. Arról beszélt, hogy Mariupolban meglehetősen olcsók most az ingatlanok és a villanyszerelő férje is nagyon jó ajánlatokat kapott. Meglepő, de az orosz nő azt is kiemelte, hogy ott – vagyis a szétlőtt, leégett városban – sokkal tisztább a környezet, mint Krasznojarszkban (ami az alumíniumiparáról híres). „Ijesztő belegondolni, hogy újra kitörhetnek a harcok, de a háború nem tart örökké” – tette hozzá.

Az a jelek szerint nem okoz lelkiismereti problémát a vevőknek, hogy százezrek menekültek el a szülőföldjükről és ők mennének a helyükre. A murmanszki Vlagyimir például egyenesen azt mondta a BBC-nek alaposan elferdítve a tényeket, hogy Ukrajna pusztította el a várost és majd Oroszország lesz az, amely felvirágoztatja. Van, aki az álmait valósítaná meg az elűzöttek kárára. A tatárországi háromgyermekes Oxana azt mondta, 

mindig is arról álmodtam, hogy a tenger mellett éljünk. Az a célom, hogy legalább 180 négyzetméteres saját házam legyen

– mondta.

A propaganda küldi oda az oroszokat

Természetesen a vásárlók nem maguktól találták ki, hogy Mariupol a jövő városa, az orosz kormányzati propaganda ezt sulykolja. Az állami televízióban folyamatosan jelennek meg olyan beszámolók, amelyek szerint a város rekordgyorsasággal épül újjá és az élet visszatér a normális kerékvágásba.

„A romok helyén most új lakóházak, óvodák, iskolák állnak, mindent a legmodernebb technológiával állítanak helyre” – hangzott el a Rosszija 1 állami televízió egyik riportjában. A BBC által elemzett műholdfelvételek valóban azt mutatják, hogy az elmúlt évben a város meglévő városrészeiben, főként a külvárosok közelében, több magasházas lakótelep jelent meg. A műholdfelvételek azonban azt is megmutatták, hogy a városban még mindig hatalmas a pusztítás mértéke. Ez különösen igaz a városközpont egyes részeire, ahol még mindig épületcsonkok meredeznek.

A BBC-nek nyilatkozott egy Alexander álnevű férfi, aki az Azovstal acélgyárának alkalmazottja volt és a városban maradt. Ő azt mondja, hogy amit az orosz tévé mutat, az hazugság.

Becslése szerint eddig a harcokban megrongálódott házaknak csak mintegy 10 százalékát sikerült helyreállítani.

Az új lakások építésével párhuzamosan számos lakóházat lebontottak, mert úgy ítélték meg, hogy nem lehet őket újraépíteni. A műholdfelvételek szerint a város keleti részén egy egész városrészt eldózeroltak. Alexander szerint gyakori, hogy nem építenek a helyére semmit.

Bár az orosz állami televízió és a Moszkva-barát YouTube-csatornák is rendszeresen mutatnak boldog családokat, akik beköltöznek új otthonaikba, de ez leginkább a propaganda része. Elméletileg azok, akiknek elpusztult az otthona, pályázhatnak új lakásra, ez azonban nagyon lassan halad és a BBC-nek nyilatkozók szerint több feltételnek is meg kell felelniük. Az egyik legfontosabb, hogy a Kreml nézeteit vallja-e az igénylő, az gyorsíthat a folyamaton. Egy egészen abszurd kritériuma is van az új lakáshoz jutásnak: akinek a lebontott lakásán kívül más ingatlana is van, akár egy telek, lakásrészlet vagy nyaraló vidéken, annak nem jár. Az egyik nő, akinek a tömbjét lebontották a Mariupol 24 helyi oroszbarát televíziónak elmondta, hogy nem kapott helyettesítő lakást, mert van egy 8 négyzetméteres fészere egy faluban, 40 km-re a várostól.


Mivel sokan nem felelnek meg az orosz állam által támasztott feltételeknek, ezért rengeteg új épület üresen áll. Anna azt mondta a BBC-nek, hogy nem tudna egy hitelt fizetni, hogy ismét legyen egy lakása ahelyett, amit leromboltak. Cserébe az ingatlanberuházások nagyban zajlanak a városban és várják az új lakókat.

A Meduza az orosz Avito hirdetési oldalt böngészte át, ahol 70 mariupoli ingatlanra vonatkozó hirdetést talált. A hirdetések közül 34 lakás, 35 ház, egy pedig üzlethelyiség. Egy lakás átlagos ára 3 millió rubel (11 millió forint), míg a házak átlagosan 4,8 millió rubelbe (17,7 millió forint) kerülnek. A luxuslakások építése is beindult a városban, ott már egy 35 négyzetméteres kis lakásért 3,55 millió rubelt (13 millió forint) kérnek el.

Persze az is lehetséges, hogy a mariupoli ingatlanbumm az ukrán ellentámadás miatt megy a levesbe. Ha visszafoglalják a várost, valószínűleg semmissé nyilvánítják a megszállás alatt adott tulajdonjogokat – mondta Oona Hathaway, a Yale Egyetem jogászprofesszora a BBC-nek.

Nyitókép: A háborúban megrongált házak Mariupolban 2022. december 10-én. A várost május 20-án foglalta el teljesen az orosz hadsereg. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij.

#Külföld#mariupol#újjáépítés#orosz-ukrán háború#befektetés#ingatlan#ház#lakás#ma

Címlapról ajánljuk