Külföld

Tovább nőtt a szlovéniai árvíz halálos áldozatainak száma

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 16:41

Hétfőre javult a helyzet, már csak a Mura folyó kelet-szlovéniai szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat, azonban több területen földcsuszamlás fenyeget.

Két további halottja van a szlovéniai árvíznek, így hatra nőtt a katasztrófa halálos áldozatainak száma – közölte hétfőn a helyi média.

Mint arról a Híradó is beszámolt, vasárnap estig az ítéletidő miatt négyen meghaltak, köztük két holland turista a szlovéniai árvízben. Az eddigi károkat 500 millió euróra becsülték, az áradás házakat sodort el, utakat tett tönkre, hidakat rombolt le. 


Az MTI szerint egy férfi az árvíz által okozott károk elhárítása közben vesztette életét, egy másik áldozat holttestére pedig a Temenica folyóban bukkantak. Szlovénia több területe még mindig megközelíthetetlen, azonban hétfőre javult az árvízhelyzet: a megáradt folyók vízszintje lassan visszahúzódik, már csak a Mura folyó kelet-szlovéniai szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat. Ugyanakkor

a katasztrófa sújtotta területeken földcsuszamlás fenyeget.

Az árhullám miatt jelenleg még Hotiza és Kot kistelepüléseit is érinti. Az árvíz által sújtott helyeken számos híd súlyosan megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült. Sok településen 

megszűnt a vízszolgáltatás, egyes helyeken az áramellátással és a távközlési hálózattal is gondok vannak.

A károk elhárításában az ország nemzetközi segítségre is számít: az uniós katasztrófavédelmi együttműködés keretében a szlovén kormány elsősorban nehézgépeket és előregyártott ideiglenes hidakat kért, köztük húsz, legfeljebb 40 méter hosszú szükséghidat. A NATO-tól öt nagy szállító helikoptert, 200 katonát és további húsz szükséghidat várnak.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Külföld#szlovénia#áradások#árvíz#meghaltak

Címlapról ajánljuk