Külföld

Éhen haltak és megfagytak az amerikai család tagjai, akik csupán a civilizációt akarták maguk mögött hagyni

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 5. 8:04

Július elején három, szinte teljesen lebomlott holttestet találtak egy kempingben Colorado nyugati részén. Nemrég derült ki, hogy a háromtagú család tavaly nyáron indult útnak, mert annyira megijesztette őket a világ jelenlegi állapota, hogy úgy döntöttek, távol mindenkitől, a közművekről lekapcsolódva élnek majd – ebben azonban vajmi kevés tapasztalatuk volt. Az áldozatok rokona most azért könyörög: más ne hagyja, hogy annyira eluralkodjon rajta a félelem, hogy a szerettei sorsára jusson.

Tavaly nyáron a 42 éves Rebecca Vance egy évvel fiatalabb húgával, Christine-nel és 14 éves fiával útnak indult a coloradói Sziklás-hegységbe: szeretteiknek nem mondták el, hogy pontosan hová mennek, csupán annyit, hogy off-grid fognak élni. 

Ez az életmód afféle hálózaton kívüliséget jelent. A lakhelyek (amelyek sátrak, lakóautók is lehetnek) nincsenek rákapcsolva a közművekre, így a lakók függetlenek a gáz-, víz-, elektromos és távközlési hálózatoktól (vagy ezek egy részétől). 

Egyesek a természetközeli, nyugodt élet szépségét látják ebben az életmódban, mások anyagi okok miatt kényszerülnek arra, hogy így éljenek.

Rebecca Vance azért döntött az off-grid életmód mellett, mert rettentően megijesztette a világ jelenlegi állapota, és úgy gondolta, jobb lenne nekik, ha ő, a fia és a húga egyedül lennének, távol mindenkitől.


„A világ nem arrafelé haladt, ahogyan Becky szerette volna, vagy amerre haladnia kellene. És őszintén szólva, ebben egyetértek vele. Nem arra megy. Nagyon nem. Több a lövöldözés, a gyűlölet-bűncselekmény. 

A covid volt az, ami feltette a pontot az i-re. Mindenki érezte, hogy megváltozott a légkör. Az emberek megváltoztak, a gazdaság, a politika is. Minden megváltozott. Ez nem tetszett nekik, különösen Beckynek nem

– mondta Trevala Jara, a Vance lányok féltestvére a Guardiannek, aki férjével együtt mindent megtett azért, hogy lebeszélje rokonait a táborozásról, de hiába: Rebeccán akkorra már túlságosan is eluralkodott a félelem. Jara szerint a fiatalabb húg, Christine először nem is akart csatlakozni testvéréhez, de úgy döntött, hogy velük tart abban a reményben, hogy így nagyobb esélyük lesz az életben maradásra.

A testvér érezte, hogy baj van

Rebecca, az ő kamaszfia (kiskorú lévén a nevét nem hozták nyilvánosságra) és Christine nem mondták el a családnak, hová mennek, csak annyit, hogy talán az államokon kívülre. Jara elmondása szerint ekkor kezdett el nagyon aggódni, ugyanis amikor utoljára kempingeztek, még gyerekek voltak. 

Mivel a nő féltette a testvéreit és az unokaöccsét, a férjével együtt felajánlották a lakókocsijukat és a generátorukat, hogy használják a hegyekben, és nézzék meg, milyen lenne off-grid élni. Rebeccáék a netről és YouTube-videókból jegyzetelték ki, mi kell ahhoz, hogy túléljenek odakint. De ahogy a testvérük is felhívta rá a figyelmet, évekig tartó gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy valaki belevágjon egy ilyen életbe.

Megfagyott és éhen halt az az amerikai család, amelyik a civilizációtól távol akart élni
Sátrak egy utahi hajléktalantáborban. Jon G. Fuller/VWPics/Universal Images Group via Getty Images

Jara könnyek között beszélt arról, hogy megadta Christine-nek az összes elérhetőségét arra az esetre, ha szükségük lenne rá. „Azt mondta, hogy ha bajba kerülnének, mi lennénk az elsők, akiket felhívna” – idézte fel.

Jara az ezt követő hónapokban nem hallott sem a testvéreiről, sem az unokaöccséről. Azt mondta, hogy néhány hónappal ezelőtt nagyon rossz előérzete volt, ezért majdnem elment a hegyekbe, hogy megpróbálja megtalálni őket, de aztán rájött, fogalma sincs, hogy hol kezdje a keresést.

Rebecca, Christine és a tinédzser fiú részben mumifikálódott holttestét nemrég azonosították egy coloradói kempingben.

Rendkívüli tél, iszonyatos hideggel

Gunnison megye halottkémje, Michael Barnes közölte, hogy a család, amely tavaly nyáron indult táborozni, valamikor a tél folyamán halhatott meg az alultápláltság és a zord időjárás miatt. Az egyik holttestre július 9-én talált rá egy kiránduló a sátor előtt, a másik kettőt a nyomozók akkor találták meg, amikor széthúzták a sátor cipzárját.

Adam Murdie, Gunnison megye seriffje a hónap elején azt mondta, hogy nem szokatlan hogy a túrázók és hátizsákos turisták Vance-ék táborhelyének közelében vernek tábort (a legközelebbi falu egyórányi autóútra van), az azonban ritkán fordul elő, hogy bárki is meghaljon a Gold Creek területén.

Megfagyott és éhen halt az az amerikai család, amelyik a civilizációtól távol akart élni
Hegyvidék Coloradóban. Helen H. Richardson/The Denver Post via Getty Images

Amikor a holttesteket megtalálták, országos hír lett belőle. Miközben a hatóságok igyekeztek azonosítani a holttesteket, próbáltak arra is rájönni, miért kempingezett bárki is a brutális télben. Vance-ék konzerveken, zacskós leveseken és más előre csomagolt élelmiszereken élhettek. Az egyetlen ehető dolog, amit találtak náluk, egy csomag ramen volt, a testük pedig szélsőségesen le volt soványodva.

Barnes az Associated Pressnek arról beszélt, hogy abból, ahogy a holttesteket megtalálták, arra következtettek, hogy a család építeni kezdett egy menedékhelyet, de nem lettek vele készen a tél beállta előtt, és bár az évszak mindig nagyon hideg náluk, idén még a szokásosnál is többet havazott.

Barnes szerint mivel rengeteg hó esett körülöttük, Vance-ék száraz fát gyűjtöttek, és tüzet gyújtottak a sátorban. A toxikológiai vizsgálat eredménye igazolhatja, hogy a szemétégetés miatti szén-monoxid-mérgezés hozzájárult-e a család halálához.

Tudtam, hogy ők azok

Dühös vagyok. A nővéreim és az unokaöcsém feleslegesen haltak meg, úgyhogy igen, dühös vagyok

– nyilatkozta Trevala. Néhány nappal a holttestek felfedezése után kapott egy hívást a halottkémtől. Barnes ugyan elmondta neki, hogy a maradványok állapota miatt nem biztos benne, hogy azok Vance-ékhez tartoznak, de a sátor mellett Rebecca jogosítványát találták meg. „Tudtuk, hogy ők voltak. Amikor a halottkém felhívott, tudtam, és kész.”

Jara szerint Rebecca nem volt őrült, sem mentálisan instabil, még csak nem is hippi. Határozottan más volt, mint mások, de hitt abban, hogy helyesen cselekszik, és hogy az új életmóddal tényleg meg tudja védeni a családját, a természetben pedig jobb élet vár rájuk – írja a Washington Post.

Megfagyott és éhen halt az az amerikai család, amelyik a civilizációtól távol akart élni
Pixabay

Jara úgy emlékezett a testvéreire, mint „csodálatos, nagyszerű emberekre”, akik átsegítették őt élete nehéz időszakain. Rebecca visszafogott, de rendkívül okos volt, korábban egy azóta megszűnt elektronikai chipgyártó cégnél dolgozott. 

Christine Vance volt a lazább testvér, aki nyitott emberként szeretett kapcsolatokat teremteni. Az otthon taníttatott unokaöcs Jara szerint figyelmes és kedves tinédzser volt, aki imádott videojátékozni, pokémonozni és a családja körében lenni.

Jara a nyilatkozatokban elmondta, abban bízik, hogy a családja története arra késztet másokat, hogy kétszer is meggondolják, mielőtt hasonló életmódra nyergelnek át kellő gyakorlás nélkül. A New York Times-nak úgy fogalmazott: pontosan tudja, hogy a világ mennyire ijesztő. „De ne hagyjátok, hogy a félelem és a kétségek eluralkodjanak rajtatok.”

Nyitóképünk illusztráció: Pixabay

#Külföld#colorado#off-grid#off grid#Életmód#rebecca vance#halál#tél#nyomozás#hálózat#egyesült államok

Címlapról ajánljuk