Külföld

Itt vannak a legkínosabb politikussztorik – Szájer József is szerepel közöttük

rtl.hurtl.hu

2023. július 26. 12:49

A Politico összeszedte, hogy mik voltak a legnagyobb európai botrányok, amik politikusok lemondásához vezettek.

Listát közölt a Politico arról, hogy mik voltak a legkínosabb sztorik, amik politikusok lemondásához vezettek. A felsorolásban szerepelnek:

  • Bjørnar Moxnes norvég baloldali pártvezető, aki napszemüveget lopott az oslói reptéren, de a kamerák rögzítették. „Sokan kérdezték tőlem, hogy csinálhattam ilyen hülyeséget. Magamtól is sokszor kérdeztem ezt az elmúlt hetekben. Nincs rá jó magyarázatom” – írta a Facebookon.
  • Neil Parish brit konzervatív képviselő, aki tavaly azzal bukott le, hogy pornót nézett a képviselőházi ülésteremben. Először azzal próbálta kimagyarázni magát, hogy traktorokat keresett az interneten és eközben véletlenül botlott felnőtt tartalomba, később azonban kénytelen volt beismerni, hogy célirányosan böngészett.
  • Alain Joyandet francia fejlesztési miniszter 2010-ben 116 500 euróért bérelt magángépet, hogy elutazzon a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére szervezett nemzetközi segélykonferenciára. Christan Blanc ifjúsági miniszter pedig 12 ezer euró közpénzt költött kubai szivarokra.
  • Jérôme Cahuzac francia költségvetési miniszter 2012-ben bukott le azzal, hogy csaknem húsz éve svájci bankban tartott pénzét elfelejtette bevallani. A Panama-iratokból az is kiderült, hogy cége volt a Seychelle-szigeteken. Két évet töltött börtönben pénzmosás és adócsalás miatt.
  • Emmanuel Macron francia elnök egyik legfőbb támogatója volt a háromgyerekes Benjamin Griveaux párizsi polgármesterjelölt, akiről kiderült, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldözgetett egy ismeretlen nőnek.
  • Heinz-Christian Strache német alkancellár Ibizán egy magát gazdag orosznak kiadó nővel egyezkedett, aki felajánlotta, hogy megszerzi és a politikus szolgálatába állítja az egyik legfontosabb osztrák lapot, közbeszerzésekért cserébe.
  • Cristina Cifuentes madridi vezető tisztségviselőről előkerült egy régebbi felvétel arról, hogy öregedésgátló krémet lopott. A botrány nyomán kiderült, hogy végzettségéről is hazudott.
  • Darij Krajcic szlovén képviselő kiakadt, amikor egy szupermarketben nem szolgálták ki, és úgy döntött, hogy egy szendvics ellopásával próbára teszi a személyzet éberségét.
  • 1999-ben az egész Európai Bizottság lemondott, miután független szakértői jelentés tárta fel az intézményt átható korrupciót és nepotizmust. Az egyik biztos, Edith Cresson volt francia miniszterelnök barátait és rokonait vette maga mellé, köztük fogorvosát, René Berthelotot, aki másfél éves tanácsadói pályafutása alatt mindössze egy 24 oldalas dokumentumot rakott össze.
  • John Dalli egészségügyért felelős uniós biztos 2012-ben azért távozott, mert kiderült, hogy egyik tanácsadója 60 millió dollárért elintézte volna egy dohánycégnek, hogy oldják fel a snüssz uniós tilalmát.
  • 2013-ban Petr Necas cseh miniszterelnök mondott le, miután kiderült, hogy kabinetfőnöke, Jana Nagyova, akivel viszonya volt, a katonai hírszerzés felhasználásával kémkedett a kormányfő felesége után. A történet utóélete, hogy lemondása után Necas elvált feleségétől, nem sokkal később viszont összeházasodott Nagyovával.
  • Az egyik legvadabb távozásként Szájer Józsefét említik: a fideszes politikus 2020-ban egy, a kijárási korlátozás ellenére megtartott orgiáról menekült, ahol 25 meztelen férfit találtak a rendőrök, Szájert pedig a brüsszeli utcán fogták el, kábítószerrel a hátizsákjában. A harcosan melegellenes Fideszben mostanság már azt beszélik, hogy ideje megbocsátani Szájer Józsefnek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#lemondás#politikus

Címlapról ajánljuk