Külföld

Egy egykori villanyszerelő 66 év után felfedte, hogy egy hidegháborús bunkerben dolgozott

rtl.hurtl.hu

2023. július 24. 16:39

Annak idején azt mondták neki, hogy senkinek nem beszélhet róla. Jó sokáig így is tett. 

Egy guernsey-i férfi elárulta családjának azt a titkot, amelyet 66 éve őrzött, mégpedig azt, hogy egy titkos projekten dolgozott egy második világháborús bunkerben – írja a BBC.

Keith Tostevin a 80. születésnapján törte meg a csendet. Ekkor 1957 óta először ment vissza a bunkerbe. Mint elmondta, éppen csak elkezdett villanyszerelő tanoncként dolgozni, amikor a főnöke megbízta a titkos küldetéssel, hogy dolgozzon az állam számára. „Azt mondták, hogy ne beszéljünk róla, és nem is tettük” – mondta.

Tostevin a szülinapon elvitte a családját a bunkerhez egy fotóra, hogy elmesélje nekik a történetet. 

A csatlakozásom első heteiben megkértek, hogy menjek be a főnök irodájába, aki azt mondta, hogy „titeket kettőtöket kiválasztottunk, hogy a Guernsey Államnak dolgozzatok egy titkos projekten”.

Tostevin elmesélte, hogy amikor kinyitották számukra a bunkert, egy ingatlanügyi hivatalnok elmondta, hogy hol szeretne elektromos világítást. Tostevinnek azóta sincs fogalma, hogy mi volt a titkos projekt célja, bár sok évvel ezelőtt valaki azt mondta neki, hogy az állam egy magas rangú vezetőjének kellett volna odamennie dolgozni, ha egy atombomba felrobban. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#ii. világháború#bunker#villanyszerelő#munka#háború

Címlapról ajánljuk