Külföld

Putyin elárulta, hogy miről beszélt a lázadást szervező Prigozsinnal

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 7:36

Szerinte a Wagner nem is létezik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön először beszélt arról, hogy mi történt azon a Kreml-ben tartott találkozón, amelyen a lázadásban résztvevő Jevgenyij Prigozsin mellett ott volt 35 Wagner-parancsnok is. 

A találkozót június 29-én tartották, néhány nappal azután, hogy a Wagner-harcosok lázadást indítottak Moszkva ellen, de az orosz fővárostól mintegy 200 kilométerre megálltak, mert Jevgenyij Prigozsin – a fehérorosz elnök közvetítésével – megállapodott Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök azt ígérte, hogy nem lesz következménye a történteknek. 

„A találkozón egyrészt értékeltem, amit az ukrajnai harctéren, másrészt, amit a június 24-i események során tettek. Harmadrészt felvázoltam nekik további szolgálati lehetőségeket, beleértve a harci tapasztalataik felhasználását. Ennyi történt” – mondta Vlagyimir Putyin a Kommerszant című orosz lapnak.

Az orosz elnök arra kérdésre, hogy a Wagnert megtartják-e harcoló egységként, azt mondta:

A Wagner nem létezik. Nincs törvényünk a katonai magánvállalatokra. Egyszerűen nem létezik! Nincs ilyen jogi személy.

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a csoport természetesen létezik, de nem jogilag. „A legalizálásról szóló nézeteket az Állami Dumában, a kormányban kellene megvitatni. De nem egyszerű ez a kérdés” – mondta.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a 35 Wagner-parancsnoknak többféle lehetőséget kínált, felajánlotta például, hogy harcoljanak a közvetlen parancsnokuk vezetése alatt, aki a Sedoy névre hallgat. Az orosz elnök szerint a Wagner-harcosok valójában az ő irányítása alatt harcoltak az elmúlt 16 hónapban.

„Mindannyian összegyűlhettek volna egy helyen, és folytathatták volna a szolgálatot. Semmi nem változott volna a számukra. Ugyanaz a személy vezetné őket, aki mindvégig az igazi parancsnokuk volt” – mondta Vlagyimir Putyin. 

A tárgyalásról a Fókusz Rácz Andrást, a Corvinus Egyetem Globális Tanulmányok mesteroktatóját kérdezte:


Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#vlagyimir putyin#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport#lázadás

Címlapról ajánljuk