Külföld

Mint egy horrorfilm: a Titan utasai egy perccel korábban tudhatták, hogy bajban vannak

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 7:42

Teljes sötétségben várták az azonnali halált a Titan utasai. 

A Titan utasai valószínűleg nagyjából perccel a tragédia előtt tudták, hogy nagy bajban vannak, és teljes sötétségben várták az elkerülhetetlen halálukat – mondta el egy spanyol tengeralattjáró-szakértő. José Luis Martín a Nius Diariónak nyilatkozva közölte, hogy haláluk azonban már azonnali volt, ahogy a hatalmas nyomás összeroppantotta a tengeralattjárót.

Martín számításai szerint a Titan nagyjából 1700 méteres mélységben lehetett, amikor a szerkezetben egy elektromos hiba miatt elment az áram. Ekkor veszítették el a kapcsolatot az anyahajóval.

Az irányíthatatlanná vált Titan ezután orral előre kezdett el gyorsan merülni a tengerfenékre. A fedélzeten lévő emberek ekkor egymás hegyén-hátán voltak a teljes sötétségben.

Képzelje el a rémületet és a szenvedést. Olyan lehetett, mint egy horrorfilmben.

Martín számítása szerint nagyjából „48 és 71 másodperc” telhetett el így, míg a hirtelen nagy nyomásnövekedés összeroppantott a járművet, és a benne ülő emberek akkor már tudták, hogy mi következhet.

Hasonló véleményen volt James Cameron is. A mélytengeri kutatóként is ismert filmrendező az ABC Newsnak adott interjújában kijelentette: a Titan utasai valószínűleg tudták, hogy a tengeralattjáró össze fog roppanni a tragédia előtt, és nem érte őket teljesen váratlanul a tragédia.

Cameron szerint azonban a tengeralattjáró inkább felfelé tarthatott, amikor a tragédia történt. A tengeralattjárós közösségben „úgy gondoljuk, hogy felfelé jöttek, ahogy egy vészhelyzetet próbáltak menedzselni”, amikor a jármű összeroppant – jelentette ki Cameron.

Haláluk azonnali volt. A Titan egyik korábbi merülésén részt vett utas, Bill Price a Times-nak elmondta: az ő merülésén elmondták az utasoknak, mi történne velük, ha a Titan a nyomástól darabjaira hullana. 

A hasonlatok szerint olyan lenne, „mintha kalapáccsal ütnének egy kólásdobozra”, vagy ha az emberre egy egy lábon álló elefánt taposna, aminek a hátán még száz elefánt állna. A halál azonnali. Price hozzátette: „Megnyugtató volt a maga furcsa, hátborzongató módján.”

James Cameron korábban elmondta, hogy a Titan működtető cégnél „nem figyeltek a figyelmeztetésekre”, pedig jelezték nekik, hogy a jármű nem biztonságos, közölve, hogy a tengeralattjáró-közösségből többen is levélben figyelmeztették az OceanGate-t, hogy „katasztrófához fog vezetni a működésük”.


Nyitókép: RTL

#Külföld#titan#tengeralattjáró#titanic#összeroppant#utasok

Címlapról ajánljuk