Külföld

Minden oké Oroszhonban: Putyin szerint sziklaszilárd a nép, Prigozsin készpénzben kapott 380 milliárd forintnyi összeget

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 15:57

Ha mindenkinek hihetünk, akkor mindenki jól járt a fegyveres lázadással.

„Az orosz nép olyan szilárd, mint még soha. Az orosz politikai körök és az egész társadalom világosan megmutatta egységét és a haza sorsáért érzett felelősségtudatát, amikor egységes frontként reagáltak a fegyveres lázadási kísérletre” – mondta Vlagyimir Putyin beszédében, amelyet a Sanghaji Együttműködési Szervezet virtuális csúcstalálkozóján tartott a Reuters szerint.

Az orosz elnök szerint egyre nagyobb a kockázata egy új globális gazdasági és pénzügyi válságnak, amelyet a fejlett országok adósságai, valamint a romló élelmiszer- és környezetbiztonság táplál. Hozzátette: „És mindezek a problémák, amelyek mindegyike összetett és változatos a maga módján, összességében a konfliktusok észrevehető növekedéséhez vezet”.

Közben egy szentpétervári újság szerint vasárnap este Jevgenyij Prigozsin visszakapta készpénzben a teljes összeget, amelyet lázadása során foglaltak le az orosz hatóságok: a Wagner-vezér sofőrje tízmilliárd rubelt, azaz 380 milliárd forintnak megfelelő pénzt vett át.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Prigozsin nemrég életjelet adott magáról Fehéroroszországból: a Wagner-csoport parancsnoka egy hét után először jelentkezett hangüzenettel a sikertelen felkelést követően. Ebben többek közt köszönetet mondott azoknak, akik támogatták az akcióban.

Nyitókép: REUTERS /Yulia Morozova / Sputnik / Pavel Bednyakov / Kremlin via REUTERS

#Külföld#oroszország#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin#lázadás#készpénz

Címlapról ajánljuk