Külföld

Zelenszkij: Látjuk Putyin reakcióját. Gyenge

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 15:06

Az ukrán elnök szerint fél Oroszország támogatta (volna) a Wagner-lázadást. 

Vlagyimir Putyin válasza a fegyveres Wagner-lázadásra gyenge volt, és az orosz elnök kezdi elveszíteni a kontrollt saját népe felett

– erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek adott exkluzív interjújában.

A Wagner-ügy kapcsán Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy „látjuk Putyin reakcióját. Gyenge”. 

„Először is, látjuk, hogy nem irányít mindent. Az, hogy a Wagner bevonul Oroszországba és elfoglal bizonyos régiókat, az megmutatja, hogy mindez mennyire egyszerű. Putyin nem ellenőrzi a helyzetet a régiókban” – magyarázta. 

Zelenszkij szerint az ukrán hírszerzés jelentései szerint a Kreml felmérte Prigozsin támogatását. Arról is beszélt, hogy „fél Oroszország támogatta a Wagner-főnököt és a félkatonai csoport lázadását”.

Korábban egy szombati kijevi sajtótájékoztatón Zelenszkij azt mondta, hogy Prigozsin lázadása „nagyban befolyásolta az orosz hatalmat a harctéren”, és hasznos lehet Ukrajna ellentámadása szempontjából.

Míg Kijev erőfeszítéseinek fő irányvonala a dél- és kelet-ukrajnai területek visszafoglalására összpontosít, Zelenszkij elmondta, hogy a végső cél a Krím felszabadítása, az Oroszország által 2014-ben a nemzetközi jog megsértésével annektált félsziget.

Nem tudjuk elképzelni Ukrajnát a Krím nélkül. És amíg a Krím orosz megszállás alatt van, az csak egyet jelent: a háborúnak még nincs vége

– magyarázta.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#interjú#Wagner#wagner csoport

Címlapról ajánljuk