Külföld

Bocsánatot kért a holland király országa rabszolgatartó múltjáért

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 19:09

Vilmos Sándor holland király korábban lemondott egy hintó használatáról, amely a rabszolgatartás korát idézte.

Bocsánatot kért Vilmos Sándor holland király országa rabszolgatartó múltjáért, írja a Euronews. A király szombaton a rabszolgatartás felszámolásának évfordulóján mondott beszédet: szavait hangos éljenzés követte a közönség soraiból.

Az ország kormányfője, Mark Rutte még tavaly kért bocsánatot azért, hogy a gyarmatosítás korában Hollandia is bőven kivette a részét a rabszolgakereskedelemből. Most a király így fogalmazott: „Ma királyotokként, és a kormány tagjaként magam is elvégzem ezt a bocsánatkérést. És mélyen a szívemben és a lelkemben érzem szavaim súlyát”.

A király arról is hírt adott, hogy egy olyan tanulmány elkészítését rendelte el, amely pontosan fel fogja tárni az Orange-Nassau királyi ház szerepét a hollandiai rabszolgaságban, és rabszolgakereskedelemben. A király hozzátette:

Megbocsátást kérek azért, amiért nyilvánvalóan nem tettünk semmit ez ellen az emberiségellenes bűntett ellen.

A rabszolgaságot Hollandiában 1863. július 1-én tiltották be, de a legtöbb rabszolga még tíz évig dolgozott az ültetvényeken. A király ősei a mai árfolyamra átszámítva 545 millió eurót kerestek a rabszolgaságon. A holland kormány most egy kétszáz millió eurós alapítvány segítségével próbál küzdeni a rabszolgaság máig tartó hatásai ellen.

Több kritikus, köztük a Fekete Manifesztó és a Fekete Archívumok nevű civil szervezetek viszont tiltakoztak a király szombati beszéde alatt. Szerintük a bocsánatkérés nem elég, hanem pénzügyi kárpótlásra is szükségük van a rabszolgák utódainak.

Korábban az rtl.hu arról számolt be: a király közölte, hogy legalábbis egy ideig nem fogja használni a királyi család aranyhintóját. A hintót díszítő festmények között van a „Tisztelet a gyarmatokról” című alkotás, amelyen fekete és ázsiai emberek láthatók, egyikük térdre borulva, és különféle javakat ajánlanak fel egy fiatal fehér nőnek, aki Hollandiát jelképezi.

Nyitókép: EPA / Jeroen Jumelet

#Külföld#holland#király#rabszolgatartó#rabszolgatartás#bocsánat#bocsánatkérés#beszéd

Címlapról ajánljuk