Külföld

A holland király lemondott a rabszolgakereskedelmet idéző aranyhintó használatáról

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 17:00

Vilmos Sándor szerint ugyanakkor a jelenből nem lehet megítélni a múltban történteket.

A holland király csütörtökön közölte, hogy legalábbis egy ideig nem fogja használni a királyi család aranyhintóját. A hintót díszítő festmények között van a „Tisztelet a gyarmatokról” című alkotás, amelyen fekete és ázsiai emberek láthatók, egyikük térdre borulva, és különféle javakat ajánlanak fel egy fiatal fehér nőnek, aki Hollandiát jelképezi.

Az AP beszámolója szerint a hintót egy amszterdami múzeumban lehet megtekinteni azóta, hogy restaurálták. Korábban a holland uralkodókat ezen vitték Hága utcáin a parlamenti ülésszak szeptemberi megnyitójára. Az aranyhintó felújítása éles vitát váltott ki Hollandia gyarmattartó múltját és a rabszolgakereskedelemben betöltött szerepét illetően.

Az aranyhintó akkor indulhat el újra, ha Hollandia készen áll rá, és most nem ez a helyzet

– mondta Vilmos Sándor holland király egy videóüzenetben. Hozzátette, hogy szerinte a jelenből nincs értelme elítélni és elvetni a múltban történteket. Szerinte a történelmi tárgyak és szimbólumok betiltása nem megoldás, ehelyett mélyrehatóbb és hosszabb közös erőfeszítésre van szükség, ami egyesíti az embereket.

Az amszterdami Fekete Levéltár társalapítója, a rasszizmusellenes aktivista Mitchell Esajas „jó jelnek” nevezte a király nyilatkozatát, de hozzátette, hogy ez a legkevesebb, amit az uralkodó mondhatott. Szerinte tévedés a király részéről, hogy a múltat ne lehetne megítélni a mai értékek alapján, mert a rabszolgatartás történelmi távlatban is emberiesség elleni bűncselekmény.

Tavaly a Rijksmuseum, Hollandia nemzeti múzeuma nagyszabású kiállítást szervezett Hollandia szerepéről a rabszolgakereskedelemben, az amszterdami polgármester pedig bocsánatot kért a holland főváros egykori vezetőinek szerepvállalásáért. Azt mondta, a gyarmati rabszolgatartás igazságtalanságát bele akarja vésni a város identitásába.

Nyitókép: Wikimedia Commons / Rijksoverheid.nl / CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

#Külföld#hollandia#vilmos sándor#rabszolgatartás#gyarmat

Címlapról ajánljuk