Külföld

Kiderült, mennyit keres Vilmos herceg

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 21:50

Vilmos herceg magánjövedelme átszámolva több mint 2,6 milliárd forintot tesz ki, és jövőre várhatóan ennek sokszorosát kaphatja meg. 

Vilmos herceg magánjövedelme idén elérte a 6 millió fontot, vagyis átszámítva több mint 2,6 milliárd forintot visz haza – derül ki a cornwalli hercegség 2023-as évi jelentéséből, amit a PageSix ismertetett.

Mint írja a lap, a walesi herceg egyben Cornwall hercege is lett, miután nagyanyja, II. Erzsébet királynő meghalt, és apja, III. Károly király átvette a trónt. Miután megörökölte a címet, a hercegségből származó összes többletjövedelemre jogosult lett.

A jelentésből kiderül az is, hogy a hercegség összesen több mint 24 millió fontot, azaz nagyjából 10 milliárd forint nettó nyereséget könyvelt el a 2022-2023-as pénzügyi évben. A 41 éves Vilmost normál esetben a teljes összeg megillette volna, ám csak a pénzügyi év felénél örökölte meg a birtokot, így osztoznia kellett apjával.

A cornwalli hercegség kérvényezte, hogy a brit trónörökös fizetéséből 6,8 millió fontot (2,9 milliárd forintot) megtarthassanak működtetési célokra, ennek eredményeképpen csökkent Vilmos jussa 6 millió fontra – áll a Kensington-palota friss közleményében. 

Jövőre Vilmos herceg várhatóan megtartja majd a hercegség teljes, 10 milliárd forintos bevételét. Becslések szerint a hercegség értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt, és nagyjából 205 négyzetmérföldnyi területet foglal magában.

Nyitókép: Vilmos herceg, brit trónörökös és felesége, Katalin walesi hercegnő hintón érkezik az ascoti derbire 2023. június 23-án. A június 24-ig tartó, ötnapos lóverseny a brit társasági élet egyik legfontosabb eseménye. MTI/AP-PA/John Walton

#Külföld#vilmos herceg#jövedelem#fizetés#Cornwall#herceg#jelentés

Címlapról ajánljuk