Külföld

India egy rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnamnak

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 20:47

India korábban már adott kisebb hajókat a Maldív-szigeteknek és Mauritiusnak, illetve egy tengeralattjárót küldött Mianmarnak, de rakétahordozót eddig még nem ajándékoztak.

India egy aktív szolgálatot teljesítő, rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnamnak, ami az első ilyen eset India 1947-es függetlensége óta.

Az indiai haditengerészet közlése szerint a dél-ázsiai országban épített Kirpan nevű korvett szerdán hagyta el India keleti partvidékét.

A Reuters szerint India és Vietnam az elmúlt években látványosan megerősítette kétoldalú kapcsolatait, mivel mindkét ország tart az egyre inkább növekvő kínai befolyástól.


India korábban már kisebb hajókat és katonai felszerelést adott a Maldív-szigeteknek és Mauritiusnak, illetve egy tengeralattjárót is küldött Mianmarnak. A Vietnamnak adott korvett azonban az első hadihajó, amelyet India egy olyan, Kínával szomszédos országnak ajándékozott, amely a vitatott hovatartozású területekkel rendelkező Dél-kínai-tenger partján fekszik.      

Kína évek óta egyre erősebb területi igényt formál a teljes Dél-kínai-tengerre, és érzékenyen reagál más országok hadseregeinek jelenlétére a térségben.

Az indiai haditengerészet közleménye szerint a hadihajó átadása „tükrözi India elkötelezettségét a hasonlóan gondolkodó partnerországok megsegítése és katonai képességeik fejlesztése iránt”.

A haditengerészet tájékoztatása szerint a korvett közepes és rövid hatótávolságú lövegek, radarzavaró lőszer és felszín-felszín rakéták kilövésére is alkalmas. A közlemény arra nem tér ki, hogy rakétákkal együtt adják-e át a hajót Vietnamnak.

India a hadihajó-ajándékozást Phan Van Giang vietnami védelmi miniszter egy hónappal ezelőtti indiai látogatása során jelentette be.

Nyitókép: India Haditengerészete

#Külföld#india#vietnam#kirpan#hadihajó#rakétahordozó#rakéta#kína

Címlapról ajánljuk