Külföld

Oroszország 77 civilt végzett ki a háború kezdete óta

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 14:54

Az ukrán oldalon nem dokumentáltak ilyen kivégzéseket.

Az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziója kedden közölte, hogy Oroszország több mint 800 civilt vett őrizetbe a háború tavaly februári kezdete óta, és közülük 77-et ki is végzett – írja a Reuters.

A 36 oldalas jelentés, amely 70 fogolytáborban tett látogatáson és több mint 1000 interjún alapult, kimutatta, hogy Ukrajna is megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy önkényesen őrizetbe vett civileket, de jóval kisebb mértékben.

Több mint 900 esetben dokumentáltuk civilek, köztük gyermekek és idősek önkényes fogva tartását

– mondta Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai jogfigyelő missziójának vezetője az ukrajnai Ungvárról videokapcsolaton keresztül tartott sajtótájékoztatón. Bogner megjegyezte, hogy ezen esetek túlnyomó többségét az Orosz Föderáció követte el.

Hozzátette, hogy 

az Oroszország által végrehajtott kivégzések háborús bűncselekménynek minősülnek. Az ukrán oldalon nem dokumentáltak ilyen kivégzéseket.

Az Oroszország által fogva tartott 864 civil közül az ENSZ emberi jogi hivatala 178 esetet tudott részletesen dokumentálni – közölte. Ezek több mint 90 százalékát kínozták meg – áll a jelentésben, amely vízzel való kínzásra, áramütésre és a „forró doboz” használatára hivatkozik (a fogvatartottakat magas hőmérsékletű dobozban, magánzárkában tartják – a szerk.).

Az ENSZ 75 esetet dokumentált, amikor az ukrán erők civileket tartottak fogva, mondván, hogy az ukrán büntető törvénykönyv változásai nagyobb mérlegelési jogkört adtak Kijevnek az ilyen gyakorlatok végrehajtására. Közölte, hogy több mint felüket kínzásnak vagy bántalmazásnak is alávetették.

A jelentés szerint Ukrajna egy eset kivételével teljes hozzáférést biztosított az ENSZ nyomozóinak, míg Oroszország többszöri kérés ellenére sem biztosított hozzáférést a fogvatartottakhoz.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az orosz főügyészi hivatal igazgatótanácsi ülésén Moszkvában 2023. március 15-én. – Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat / Szputnyik / EPA / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#ensz#civilek#kínzás#jelentés#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk