Külföld

12 év börtönre ítéltek hazaárulásért egy neves orosz fizikust Moszkvában

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 16:22

A vád szerint Valerij Golubkin titkokat adott át egy meg nem nevezett NATO-országnak, a tudós szerint viszont nem volt titkos, amit megosztott a holland kollégájával.

Hazaárulásért 12 év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság Valerij Golubkin tudóst, akit azzal vádoltak, hogy államtitkokat adott át külföldi szervezetek képviselőinek – írja a Reuters.

Golubkin a moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet elméleti és alkalmazott aerohidromechanikai tanszékén dolgozott korábban. 2020 végén vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy titkokat adott át egy meg nem nevezett NATO-országnak.

A nyomozás szerint Golubkin holland kollégáinak adott át a HEXAFLY-INT nevű, nagy sebességű hidrogénüzemű polgári repülőgép kifejlesztésére irányuló nemzetközi projektről szóló jelentéseket. Golubkin azzal védekezett a Szabad Európa szerint, hogy a projekt kutatási eredményei eredetileg nyitottak voltak a fejlesztésben részt vevő összes partner előtt. Ezért nem ért egyet azzal a váddal, hogy titkos adatokat továbbított volna külföldre.

Az elmúlt években számos orosz tudóst tartóztattak le és vádoltak meg azzal érzékeny anyagokat adtak át külföldieknek. A Kreml kritikusai szerint a letartóztatások paranoiából fakadnak, amit a hatóságok tagadnak.

A hónap elején büntetőeljárás indult szintén hazaárulás vádjával három tudóssal szemben ők eddig hiperszonikus rakétákkal foglalkoztak, amit korábban csodafegyverként harangoztak be.

Nyitókép: Valerij Golubkin. Fotó: Moscowcourts.

#Külföld#valerij golubkin#oroszország#hazaárulás#kémkedés#fizikus#tudós#ítélet

Címlapról ajánljuk