Külföld

Putyin csodafegyvere sem okozott gondot az ukrán légvédelemnek, főhet a feje az orosz elnöknek

Kovács IstvánKovács István

2023. május 19. 10:11

Az amerikaiak a Patriot PAC-3-as légvédelmi/rakétavédelmi rakétarendszerüket, az oroszok pedig a Kinzsal hiperszonikus rakétájukat tesztelhették kedd éjjel Kijev felett. Míg Washingtonban elégedettek lehetnek az eredménnyel, addig Moszkvában már kevésbé. A rakéták ugyanis nem érték el céljukat, így összesen 120 millió dollárnyi harci eszköz égett el a semmiért. A kínaiak sem lehetnek nyugodtak, mivel kiderült, egy Tajvan elleni támadás esetén az amerikai rakétavédelem az ő csodafegyvereiket is könnyedén hatástalaníthatja. 

Mozgalmas éjjele volt kedden az ukrán légvédelemnek, de eredményes is: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról tájékoztatott, hogy 18 rakétát lőttek le. Ezek között hat, légi eszközökről indított Kinzsal ballisztikus rakéta, kilenc, fekete-tengeri hajókról kilőtt Kalibr manőverező robotrepülőgép és három Iszkander típusú szárazföldi rakéta volt – részletezte a főparancsnok.

Persze az oroszok szerint nem így történt. Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter meglehetősen ingerülten reagált az ukrán bejelentésre: Már elmondtam ezt, de megismétlem. Mi nem lőttünk ki annyi Kinzsal rakétát, mint amennyit ők az állításuk szerint minden alkalommal lelőnek. És a rakéták típusát sem tudják eltalálni – mondta Sojgu.

Míg az orosz tárcavezető próbálta erősen tompítani, hogy mi történt, addig a Pentagon is azt közölte, hogy „leszedték” a Kinzsalokat. Pat Ryder dandártábornok, szóvivő azt mondta: 

meg tudjuk erősíteni, hogy a Patriot rakétavédelmi rendszerrel lőttek le orosz rakétát.


Azt is elismerte, hogy a rakéta a Kinzsal volt.

Óriási blama az oroszoknak

Mindez akár presztízsveszteség is lehetne Moszkvának, mivel az orosz sajtóban a hiperszonikus rakéták afféle csodafegyverként voltak bemutatva, Vlagyimir Putyin elnök a Kinzsal típusú hiperszonikus rakétáról 2018. márciusában pedig azt mondta, hogy a hangsebesség tízszeresének elérésére képes, és garantáltan képes legyőzni minden létező lég- és rakétavédelmi rendszert.

Ez még igaz is lehetett öt éve, azonban az elmúlt időben az amerikaiak fejleszthették a Patriot rendszereiket a Kinzsal leszedésére – mondta Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az rtl.hu-nak. Kijev fölött egy komoly tesztje volt az orosz rakétának, illetve az amerikai gyártású légvédelemnek, nem kizárt, hogy azért vetette be Moszkva a hiperszonikus fegyverét, hogy kiderüljön, elbánik-e vele a Patriot. Mint kiderült, igen, képes rá, ami miatt Washington örülhet, nem kevésbé a gyártó, mert elég komoly reklámértékkel bír az a tény, hogy képes megsemmisíteni egy akár a hangsebesség tízszeresével száguldó ballisztikus rakétát is. Kaiser szerint amerikai részről az is nagy értékkel bír, hogy egy távol-keleti konfliktus esetén is hasonló eszközökre kell készülniük.

Ha el tudják fogni a Kinzsalt, akkor nagy valószínűséggel a kínai Dong-Feng 21 és 26 sem fog akkora gondot okozni egy tajvani konfliktus esetén.

Az is fontos szempont, hogy már fejlesztik az újabb Patriotot, a PAAC-4-et (Sky Ceptor) és a harci tapasztalatok sokat érnek a tervezéskor.

A hiperszonikus rakéták legfontosabb jellemzője, hogy hatalmas sebességre képes. Azon az elven alkalmazzák, hogy ha elég gyors egy ballisztikus rakéta, akkor nem tudnak ellene védekezni. A Kinzsal például 5-11 mach sebességre képes (1 mach 1225 km/h), míg a Patriot 3-as rakétája a fellelt adatok szerint „csupán” 4,1 mach, vagyis kb. 5 ezer kilométer per óra. Hogyan lehet az, hogy mégis megsemmisítette a Kinzsalt?

Kaiser szerint nem utol kell érnie a Kinzsalt a légvédelmi rakétának, hanem „találkoznia” kell vele és mivel nem ugyanabból az irányból érkeznek, így a sebességbeli különbség nem mérvadó. Annyi kell, hogy még a becsapódás előtt odaérjen.

Ehhez többek között rendkívül fejlett felderítés és radar szükséges, na meg profi kezelőszemélyzet. Úgy látszik mindez megvan az ukrán fővárosnál. A Kinzsal fontos jellemzője, hogy Mig-31-es vadászgépről, vagy Tu-22-es bombázóról indítják. Ennek az előnye, hogy a repülőgép sebessége már az indításnál hozzáadódik a rakétáéhoz, a Mig-31-es pl. 2,8 Mach, azaz 3000 km/h maximális sebességre képes. Mivel a rakéta hatótávolsága közel 2000 kilométer ezért az sem gond, hogy a fronttól messziről kell indítani, nehogy az indító eszközt lelőjje az ukrán légvédelem, ugyanakkor a NATO felderítése láthatja, éppen mi van az égen. Ha ez a két típus Ukrajna közelében a levegőben van, akkor van esély egy Kinzsal indítására is és erről az ukránok is értesülhetnek.

Amennyiben tényleg egyszerre 6-ot is meg tudott semmisíteni az ukrán légvédelem, az nagyon nagy szó, mert mindössze 2 Patriot üteg van Kijevnél a hírek szerint. Ennek az lehet a „titka”, hogy az Insider szerint a Patriot 3-as tűzvezető lokátora akár száz célpontot is képes követni 150 kilométeren belül, illetve egy üteg egyszerre akár kilenc rakétát is tud irányítani. Igaz, az egyik fegyverrendszer megsérült. Az oroszok természetesen ezt úgy jelentették be, hogy megsemmisítették az egyik ilyen üteget, méghozzá egy Kinzsallal, de ez egészen biztosan „nem fedi a tényeket”. Kaiser Ferenc szerint nagyon nehéz lenne egy rakétával elpusztítani az amerikai rendszert, ugyanis az több elemből áll (pl. a radar, az indítóállások, a generátor, illetve a vezérlő egység stb.) és jellemzően szét van telepítve. Annyi biztos, hogy egy része megsérült, de a Reutersnek egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a javítást helyben el lehet végezni.

Felvetődik a kérdés, miért támadták az elmúlt napokban ilyen gyakran Kijevet. A szakértő szerint az elmúlt időszakban azt lehet látni, hogy orosz részről van egy felhalmozási időszak, illetve van egy másik, amikor a rakétákat, drónokat tömegesen indítják, hogy túlterheljék a légvédelmet. Most az utóbbi időszakot láthattuk, újdonság csak annyi volt, hogy most nagyobb mennyiségben vetettek be hiperszonikus fegyvert, meglehetősen kevés sikerrel. Lehet a légicsapásokat magyarázni a Kreml elleni drónos támadás – még ha hamis zászlós is volt – megtorlásaként. 

Egyébként sok értelme nincs, maximum, ha raktárakat, vagy fegyvergyártó üzemeket tudnának támadni. Az is lehet, hogy egyszerűen csak tehetetlenek és valamit fel akarnak mutatni

– mondta.

Amellett, hogy a rakéták és a drónok nehezen pótolhatóak az oroszok számára, használatuk drága mulatság is. Az ukrán légierő összeszedte, mennyibe került a kedd éjjeli támadás. Egy Kinzsal rakéta 10 millió dollárba kerül, amiből szerintük 6-ot lőttek le, így 60 millió dollár szállhatott el pillanatok alatt a semmibe. Volt kilenc Kalibr rakéta is, amelynek a darabára 6,5 millió dollár és az iráni apró drónok (hat Shahed-136/131), amelyek összesen 300 ezer dollárt tesznek ki. Ez azt jelenti, hogy összesen majdnem 120 millió dollárnyi támadó fegyvert semmisített meg az ukrán légvédelem, amelyek persze így is úgy is megsemmisültek volna, de – mivel nem pusztították el a kijelölt célt – így hiába indították el őket.


Természetesen a védekezés is drága. Azt nem tudni, hogy hány PAC-3-as rakétát lőttek ki a célpontokra, de annyi biztos, hogy egy darab belőlük 4 millió dollár. (A légvédelmi célokra, repülőgépek ellen használt PAC-es rakéta esetén 2 millió dollár.) Általában egy célra kettőt indítanak (az ukrajnai alkalmazásuk nem ismert ilyen szempontból) és mivel a Kinzsalokat csak ezzel „szedhették” le, akkor az azt jelenti, hogy 24-48 millió dollár is lehetett az ellenük kilőtt rakéták ára.

A rakéták elleni védelem mellett felvetődött a kérdés, hogy mi a helyzet a nagy ukrán offenzívával. Kaiser szerint egyszerűen annyi történt, hogy elhúzódott a raszputyica Ukrajnában. A folyamatos esőzések miatt nem száradt fel a talaj annyira, hogy a nehéz páncélos eszközöket elbírja. Egy támadást nem lehet csak a műutakra korlátozni, mivel azokat az orosz tüzérség már belőtte, ahogy azt az ukránok tették Vuledárnál. „Nyakig érő sárban, vagy állnak a páncélosok, vagy vánszorognak és könnyű őket kilőni. A harctéren a gyorsaság az életet jelenti, ezért csúszik a támadás” – mondta.

Nyitókép: Lelőtt orosz rakéta Kijevben. Fotó: AP/Az ukrán rendőrség sajtószolgálata.

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#patriot rakétaüteg#Patriot PAC-3#Kinzsal#hiperszonikus fegyver#rakéta#ma

Címlapról ajánljuk