Külföld

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy Oroszországnak nincs elég fegyvere Ukrajna legyőzéséhez

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 13. 21:43

Az orosz elnök kedden haditudósító bloggerekkel találkozott, akiknek arról beszélt, hogy Oroszországnak nem áll rendelkezésére elegendő harci eszköz, hogy megnyerje az Ukrajna ellen indított háborút.

 

A különleges katonai művelet alatt kiderült, hogy az orosz fegyveres erők híján vannak az Ukrajna legyőzéséhez szükséges hadi felszerelésnek, közölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor haditudósító bloggerekkel találkozott a Kremlben.


A Politico cikke szerint Putyin arról beszélt, hogy sem precíziós rakéták, sem tankelhárító lőszerek, sem megfelelő kommunikációs eszközök, sem korszerű harckocsik, sem repülőgépek, sem drónok nem állnak az orosz hadsereg rendelkezésére kellő mennyiségben ahhoz, hogy az Ukrajna elleni háborút megnyerje.

Putyin ugyanakkor azzal nyugtatta az orosz állami propgandát terjesztő bloggereket, hogy a harctéri szükségletek kielégítésére a haditermelésre átállított orosz ipar megháromszorozta a kapacitását, a legszükségesebb eszközökből pedig a korábbinál tízszer többet gyártanak a háborús üzemek.


Az orosz hadsereg az utóbbi hónapokban szinte csak kevéssé megbízható és szerény pontosságú iráni Shahed-129 drónokkal, valamint fogyóban lévő Iszkander ballisztikus rakétákkal tudta támadni Ukrajnát. A főleg civil célpontok elleni támadásokat az ukrán légvédelem hatákonyan tudja hárítani, főként az amerikai támogatással fölállt Patriot légvédelmi rendszernek köszönhetően.

A harctéren is egyre inkább fölénybe kerül a nyugati haditechnikával fölszerelt ukrán hadsereg az elavult szovjet haditechnikát felvonultató orosz agresszorral szemben. A jelenleg zajló ukrán ellentámadásról lassan szivárgó információk szerint a brit Challenger 2 és a német Leopard nehéz harckocsik, valamint az amerikai Bradley páncélozott harcjárművek az elvártaknak megfelelően teljesítenek, megvédve az ukrán katonák életét, ezzel pedig nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ha lassan is, de magabiztosan halad előre az ukrán felszabadító offenzíva.

Nyitókép: kremlin.ru

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#haditechnika

Címlapról ajánljuk