Külföld

„Nem olyasmi volt, amivel én is merültem volna” – a Titan tragédiája előtt rengetegen megjárták már az óceánok mélyét

Nagy MartinNagy Martin

2023. június 23. 10:01

A Titanic csaknem négyezer méter mélyen fekvő roncsához induló Titan valószínűleg a nagy nyomás miatt szétrobbant. Az utasok holttestét vélhetően soha nem találják már meg. Az emberiséget mindig is izgatta a mélység, de sokáig ez tényleg csak a nagyon elszánt tudósok és kalandorok kiváltsága volt. Az rtl.hu összeszedte azokat a híres embereket, akik a történelem során lemerészkedtek az óceán fenekére, a több ezer méteres halálos mélységbe. Egy Mariana-árkot is megjáró felfedező azt mondta, hogy be nem tette volna a lábát a Titan fedélzetére, és a katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a cég érdemben gondoskodik a biztonságról. 

Csütörtök este jelentették be, hogy meghaltak a mélytengeri merülőhajó, a Titan utasai, akik a Titanic csaknem négyezer méter mélyen fekvő roncsához mentek volna le. Az amerikai parti őrség sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tengeri jármű roncsdarabjait pár száz méterre a Titanic roncsaitól találták meg. Olyan elemekre is bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy a nyomást szabályozó kamra mehetett tönkre. A merülőhajó feltehetően összeroskadt a mélytengeri nyomás miatt. Az egész olyan gyorsan történhetett, hogy az utasok valószínűleg fel sem fogták, mi történhetett. Földi maradványaikat valószínűleg soha nem találják már meg. 

Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik magas rangú tisztviselője megerősítette az ABC-nek, hogy egy víz alatti akusztikus érzékelő rendszer hallotta vasárnap a Titan mélytengeri merülőhajó felrobbanását. Az információt vasárnap azonnal megosztották az amerikai parti őrséggel is, a keresést azonban ennek ellenére folytatták, mert más adat nem utalt robbanásra. A szonárbóják által észlelt „dörömbölő, robbanó” zajok ugyanis természetes óceáni hangok, biológiai vagy egyéb felszíni zajok is lehettek.

Az elhunytak között bajbajutottak között van Hamish Harding brit milliárdos, illetve Pakisztán egyik leggazdagabb embere, Shahzada Dawood üzletember és 19 éves fia, valamint a tengeralattjárót üzemeltető cég vezetője, és állítólag a neves francia búvár, Paul-Henri Nargeolet is. 

A Fókusznak tavaly exkluzív interjút adott Stockton Rush, az üzemeltető cég vezetője, aki akkor arról beszélt, hogy míg az ő feladatuk, hogy adatokat gyűjtsenek, felvételeket készítsenek, a tengeralattjáróval merülő civilek feladata, hogy – miután betanítják őket – kezeljék a mélyben a berendezéseket.


A tragikus sorsú Tian utasain kívül elmúlt évtizedekben számos kutató és kalandvágyó milliárdos vágott neki hasonlóan veszélyes tengeri expedícióknak, hogy meghódítsák a halálos mélységet: összeszedtük, kik voltak azok, akik sikeresen megjárták a Föld legmélyebb pontjait.  

Az első ember, aki eljutott az óceán fenekére

A Mariana-árok a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén, Tokiótól mintegy 2400 kilométerre fekszik. Itt található a Föld általunk ismert legmélyebb pontja, a Challenger Deep, ahol a Csendes-óceán mélysége több mint 11 ezer méter.

Az emberek, akik eljutottak a mélységbe
Dr. Jacques Piccard egy New York-i sajtótájékoztatón, 1969. augusztus 26-án. AP Photo / Anthony Camerano

Nevét Jacques Piccard svájci tudós kutatólaboratóriummá alakított halászhajója után kapta, miután Don Walsh amerikai oceanográfussal közösen rekordot döntöttek 1960. január 23-án, amikor a Trieste nevű mélytengeri merülőhajójuk fedélzetén először érték el a Challenger-mélységet. A kutatók 11 034 méterre ereszkedtek le a Mariana-árokba, ahol ember még soha nem járt azelőtt.

Az emberek, akik eljutottak a mélységbe
Dr. Jacques Piccard (középen) a Trieste fedélzetén, 1957. július 20-án.  AP Photo / Valerio Di Domenico

Az első szólókaland

James Cameront, a világhírű rendező-producert mindenki a kasszasiker-filmjeiről ismeri, azonban több mint egy évtizede egészen más területen írta be magát a történelembe: ő volt az első ember, aki egyedül ostromolta meg a Mariana-árkot. A rendező 2012. márciusában egy 7 méteres kapszulában ereszkedett le, és 10 908 méter mélyre jutott.

Az emberek, akik eljutottak a mélységbe
James Cameron rendező-producer a nyugat-londoni Kensingtonban, 2012. március 27-én. AP Photo / Joel Ryan

Több mint fél évszázad után James Cameron volt az első, aki egyes egyedül ment a mélybe. Tény, a rendező addigra már rutinos volt az ilyesmiben: Cameron csaknem 33-szor merült le az óceán fenekére a nagy sikerű Titanic című film forgatásához. Első alkalommal 1995-ben, egy orosz tengeralattjáró fedélzetén jutott el a hajó maradványaihoz, hogy felvételeket készítsen a filmhez. 

A rendező egyébként tisztában volt a kockázatokkal, amikor útnak indult a hajóroncsoz, amire akkoriban a világ egyik legkönyörtelenebb helyeként hivatkozott.

A Föld egyik legkönyörtelenebb helyére mész. Nem úgy van, hogy csak hívod a mentőket, ha valami gond van

– mondta Cameron a New York Timesnak adott interjújában.

Az abszolút csúcstartó

Victor Vescovo amerikai magántőke-befektető, nyugalmazott haditengerészeti tiszt lett az első ember 2019-ben, aki minden óceán legmélyebb pontját elérte. Az 57 éves kalandor mindössze tíz hónap alatt a Csendes-, az Indiai-, a Déli- és az Atlanti-óceánt is megjárta, ezzel Guinness Rekordot döntött, és jelenleg is ő a csúcstartó.

A „Five Deeps Expedition” névre keresztelt küldetést 2019. augusztus 24-én fejezte be, miután sikeresen elérte a Jeges-tenger Molloy-mélységének fenekét. A Norvégiához tartozó Svalbard-szigetektől 275 kilométerre nyugatra hajtott végre merülést, itt csaknem 5 500 méteres mélységig merészkedett.


Vescovo 2019 április 28-án merült le a Mariana-árokba, majd május elsején sikeresen vissza is tért, összesen 10 925 méterre jutott. Mind az öt merülését egy speciális, egyedi kialakítású tengeralattjáróval hajtotta végre: a Deep Sea Vehicle (DSV) Limiting Factor nevű, 460x370 centiméteres merülőhajót az amerikai Triton Submarines gyártotta, és szűkös méretei ellenére mintegy 12 tonnát nyomott. 

Arra tervezték, hogy kibírja a legszélsőségesebb körülményeket az óceán fenekén, ahol nagyjából akkora a nyomás, minthogyha 50 utasszállító repülőgép nehezedne egy emberre. A hajótestet 9 centi vastag titánburkolat fedi, fedélzeten egyszerre két ember fér el. Vescovot általában szakértők is elkísérik útjaira, akik méréseket folytatnak, és az öt merülés során eddig csaknem 40 új fajt azonosítottak a kutatócsapataik. 


Vescovo hétfői Twitter-posztjában szűkszavúan reagált a Titanichoz tartó turistakabin, akkor még csak eltűnésére. Sokan kérték tőle, hogy fejtse ki véleményét a katasztrófával kapcsolatban, de nem kommentálta a történteket. Ugyanakkor elmondta, hogy sok „jó barátja” tartózkodott a Titan fedélzetén. 

Az emberek, akik eljutottak a mélységbe
Victor Vescovo a  British Museumban, az OMEGA Planet Ocean rendezvényén Mike Marsland / Getty Images for Omega

Apja után járta meg a Mariana-árkot, a kalandor szerint elkerülhető lett volna a Titan-katasztrófa

Három éve még a Holdon is többen jártak, mint az óceánok mélyén, 2020-ban azonban fordult a kocka: Don Walsh fia is megismételte apja történelmi tettét, miután lejutott 11 ezer méter mélyre, szinte pontosan 60 évvel azután, hogy Jacques Piccard társaságában elsőként merült le a híres helyszínre. Kelly Walsh egyike volt annak 12 embernek, aki járt a Mariana-árok fenekén, ugyanannyi, ahány űrhajós volt az Apollo-expedíción.    

Nem vagyok abban a helyzetben, hogy tanácsot adjak, de azt elmondhatom, hogy a Titan tengeralattjáró nem olyasmi volt, amivel én is merültem volna

– mondta az ifj. Walsh az Independentnek adott szerdai interjújában.

Ő is elmesélte, hogy személyesen ismeri a fedélzetén tartózkodó legénység két tagját, „elborzadva és szomorúan” figyelte a kétségbeesett mentőakciót. Ugyanakkor leszögezte: ő maga be nem tenné a lábát az eltűnt merülőhajóra, és szerinte elkerülhető lett volna a tragédia, ha megfogadják a szakértők tanácsát, miszerint a technológia még nem áll készen, és számos biztonsági aggály vár még kezelésre.

A Titan kísérleti tengeralattjárót az OceanGate Expeditions nevű cég üzemeltette, és a vállalat szerint 4000 méteres merülésre képes. A merülőkabin 668x279x248 centiméteres, és a szárazföldön 9072 kilogrammot nyomott ballasztokkal együtt.

A napokban kiderült az is, hogy az expedíció nemcsak veszélyes, hanem drága mulatság is: a Titan üzemeltetője 2020-tól kezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket, és csaknem 250 ezer dollárt (kb. 85,5 millió forintot) kell kifizetni, hogy elvigyenek valakit az Atlanti-óceán északi részén 1912-ben elsüllyedt Titanic maradványaihoz. 

Talán ezért sem véletlen, hogy sokan az unatkozó milliárdosok szórakozásának tartják az extrém magánexpedíciókat, erről ebben a cikkben írtunk részletesen. A Reggeli műsorvezetői pedig csütörtökön egy pszichológust is megkérdeztek arról, mi járhatott az utasok fejében, amikor szürreális összegért merültek le a Titanic roncsához. 


Nyitókép: Victor Vescovo és Kelly Walsh. Caladan Oceanic / YouTube

#Külföld#titanic#hajóroncs#titan#tengeralattjáró#katasztrófa#mariana-árok#óceánok#merülés#ma

Címlapról ajánljuk