Külföld

480 méter mélyen, 84 órán át: Alig beszéltünk, csak szorítottuk egymás kezét, hogy jelezzük, jól vagyunk

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 11:00

Volt példa tengeralattjáró sikeres kimentésére. A gyakorlott szakembereknél mindössze limonádé és egyetlen sajtos szendvics volt. Mivel egyáltalán nem mozogtak, sikerült az elvileg 66 órára elegendő levegővel kihúzniuk 84 órán keresztül.

A Titan tengeralattjáró utasait nem sikerült megmenteni. Bár rengetegen indultak segíteni, kiderült, az utasoknak esélyük sem volt a túlélésre, a mélytengeri jármű ugyanis megsemmisült. Ugyanakkor korábban már előfordult, hogy egy szerencsétlenül járt tengeralattjáróból sikeresen kimentették az utasokat, percekkel azelőtt, hogy elfogyott volna az oxigénjük és meghaltak volna. Két egykori brit haditengerész, Roger Mallinson és Roger Chapman 1973-ban csak három és fél napra ragadt a Pisces III. nevű mini tengeralattjáróban, 480 méterrel a tenger szintje alatt, erről az Independent írt.

A páros egy kanadai cégnek dolgozva tengeralatti telefonkábelt fektetett az Atlanti-óceánon, nagyjából 241 kilométerre az írországi Corktól. Augusztus 29-én, a munka végeztével a felszínen lebegő tengeralattjáró arra várt, hogy felemeljék a kiszolgálóhajó fedélzetére. A vontatókötél megdobta és felborította a búvárhajót, hirtelen víz tört be és a jármű süllyedni kezdett, meg sem állva a fenékig.

Mallinson és Chapman képzett tengeralattjárósok voltak, és tudták, hogy takarékoskodniuk kell az oxigénnel, az energiával és az ennivalóval: összesen egy doboz limonádé és egy sajtos szendvics volt náluk. Kikapcsoltak minden berendezést, igyekeztek minél kevesebbet mozogni és reménykedtek, hogy megmentik őket. Mivel egyáltalán nem mozogtak, sikerült az elvileg 66 órára elegendő levegővel kihúzniuk 84 órán keresztül.

Alig beszéltünk, csak fogtuk egymás kezét, és szorítottuk, hogy jelezzük, jól vagyunk

– mondta Mallinson egy korábbi interjúban, hozzátéve:

Nagyon hideg volt, és át voltunk ázva.

A kiszolgálóhajó visszatért Corcba, majd két másik, hasonló mini tengeralattjáróval a baleset helyszínére ment. Az amerikai haditengerészet is a helyszínre küldött egy aknaszedő tengeralattjárót. A terv az volt, hogy egy horog segítségével kötelet kötnek a Pisces III-ra, de több műszaki hiba is akadályozta a mentést, majd háromszor is kudarcot vallott a kötél rögzítése.

tengeralattjáró mentés pisces
Csak a méretek miatt: ez a Pisces VII

Több sikertelen kísérlet után végül sikerült köteleket rögzíteni a búvárhajóra és a felszínre húzni. Chapman később elárulta, hogy csak akkor fogyasztották el a szendvicset és a limonádét, amikor már tudták, hogy a kötelet biztonságosan rögzítették: 

Nekünk olyan íze volt, mint a pezsgőnek.

Mire a felszínre értek, már csak 12 percre elegendő oxigénjük maradt.

A vészhelyzetre adott természetes emberi reakció az intenzív légzéssel járó pánik. Az oxigénhiánynál is nagyobb veszélyt jelenthet azonban a kihűlés. Egy búvárt, egy merülőhajókkal foglalkozó szakembert és egy pszichológust kérdeztünk erről a Reggeliben.


Nyitókép: A Pisces III ajtaját nyitják ki a felhúzás után. – Fotó: PA / Getty Images

#Külföld#titanic#tengeralattjáró#titan#pisces iii#kanada

Címlapról ajánljuk