Külföld

Megszólalt a producer, aki lemerült a Titanichoz: A lemondó nyilatkozat első oldalán háromszor szerepel a halál

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 11:47

Távolabb értek az óceán mélyére, a sötétben keresték a Titanic roncsait, amelyet végül csak 20 percen keresztül nézhettek egy apró ablak körül szorongva. Mindezt egy vagyonért.

Mindössze néhány tucat ember járt a Titanic roncsainál a vasárnap eltűnt Titan tengeralattjáróval, egyikük Mike Reiss amerikai forgatókönyvíró, producer, aki feleségével vállalta az expedíciót. Reissék nem akarták megmondani, hogy pontosan mekkora összeget fizettek a kalandért, annyi tudható, hogy 100 ezer dollárnál, azaz nagyjából 33,9 millió forintnál többe került az út.

Reiss és felesége, Denise New York-i otthonukból az új-fundlandi St. John's-ba repültek, majd a támogatóhajóként szolgáló Polar Prince jégtörő fedélzetén több mint 640 kilométert tettek meg dél felé. Volt idejük elmélkedni az óceán fenekére vezető ilyen bizonytalan utazás veszélyeiről.

A halál mindig ott leselkedik, mindig ott van a fejedben

–  mondta a 63 éves Reiss a New York Postnak

Mielőtt még felszállnál a hajóra, van egy hosszú-hosszú lemondó nyilatkozat, amely az első oldalon háromszor említi a halált.

A Polar Prince nagyjából a Titanic roncsai felett állt meg. Az 1912. április 15-én elsüllyedt hajó roncsait néhány száz ember látta élőben. Annyira kevesen, hogy többen jártak már az űrben, mint ahányan megpillantották a Titanicot az óceán mélyén.

A házaspár együtt merült volna le a roncshoz, Denise Reissnél azonban kimutatták a koronavírust, így a hajón maradt és figyelte férje leereszkedését. Mike Reiss nem kapott semmilyen speciális kiképzést, mielőtt a Titanra szállt. Csak arra tanították meg, hogy hogyan kell beszállni a túlélőruhába.

Miután a producer és a négy vele merülő beszállt, kívülről becsavarozták a hajó ajtaját. Az apró jármű padlóján ültek, kamerákat vittek magukkal, illetve Reiss plusz papírt is, hogy ha esetleg nem tudnának feljönni, lejegyezhesse gondolatait.

Olyan, mintha fognánk egy kisbuszt, és kivennénk az összes ülést, ennyi helyünk volt

–  mondta Reiss, aki szerint a Titan belülről szép, csendes és kényelmes. A vízre eresztés után után „kőként” süllyedtek, két és fél órán át finoman zuhanva.

A televíziós szakember szerint a Titan nagyon-nagyon egyszerű.

Szóval, leér a fenékre, aztán körbehajózik, és valamiféle motorok hajtják, amelyek úgy néznek ki, mint az asztali ventilátorok

Az út egyébként olyan békés volt, hogy Reiss szinte elaludt. A hajót egy videojáték-vezérlővel irányítják, de Reiss nem érezte emiatt veszélyben magát.

Szóval, ez egy szuper egyszerű technológia, ami nagyon megnyugtató

 – viccelődött, hozzátéve: a hajó nem high-tech.

Amikor leértek az óceán fenekére, Reiss szerint a pilóta rájött, hogy 500 méterre vannak a Titanictól. „De nem tudtuk, hogy hol, és az iránytű nem működött” – mondta Reiss. „Körülbelül 90 percig csak vadásztunk, próbáltuk megtalálni a Titanicot, de olyan sötét volt odalent” – tette hozzá. Mire megtalálták a roncsok helyszínét, mindössze 20 percük volt arra, hogy megnézzék azt. 

Öten szorongtak az aprócska, mosógépajtónál alig nagyobb ablak körül, és felváltva nézték a Titanicot, amelyet a Titan fényei világítottak meg.

Leginkább úgy éreztem magam, mintha egy hírességet látnék személyesen

– idézte fel. Arra gondolt, hogy a roncsok pont úgy néznek ki, mint a képeken. 

Azok az utasok, akik másnap merültek, több mint három órát töltöttek az óceán fenekén Reiss szerint. A producer a tervezés remekműveként jellemezte a Titant, amiben nem érzett klausztrofóbiát.

Aztán jött a hosszú emelkedő. Amikor a hajó csörlője fent megragadta a Titant, Reiss szerint

a tengeralattjáró hirtelen függőlegesbe került, és mind az öt ember az aljára zuhant.

Az összes számítógépük, az élelmük, a vizük, mindenük rájuk zuhant és egy darabig úgy lógtak. 

A házaspár korábban fontolgatta, hogy foglal egy újabb OceanGate kirándulást, hogy Denise is láthassa a roncsot, mert annak megtekintése valójában az ő álma volt. Mike Reiss viszont nem vállalná újra a kockázatot.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép:  Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#titan#titanic#mike reiss#atlanti-óceán#tengeralattjáró

Címlapról ajánljuk