Külföld

Kritikus pillanathoz ért a Titan utáni kutatás

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 8:18

Vészesen fogy az idő és az esély arra, hogy élve találják meg a Titan tengeralattjáróban lévő embereket, akik szörnyű körülmények között lehetnek.

Versenyt futnak az idővel a mentőcsapatok, kétségbeesetten keresik a Titanic roncsaihoz tartó turista tengeralattjárót (pontosabban merülőhajót), melyet vasárnap reggel bocsátották vízre a Polar Prince nevű hajóról, de hollétéről azóta sem tudni. A Titanon elvileg csütörtökön fog elfogyni az oxigén, így ma meg kell találni a tengeralattjárót, hogy élve ki tudják menteni a benne lévő öt embert.

Szerdán az amerikai parti őrség kiszélesítette a keresési területet, ahol a félelmek szerint a rossz időjárási körülmények is nehezíthetik az amúgy is bonyolult, és technikailag nagy kihívást jelentő mentés. Szerencsére csütörtök reggel az érintett területen megfelelő körülmények vannak: gyengébb szél, és kisebb hullámzás – írta a Guardian. 


A Titan mentésére tíz hajó és több tengeralattjáró jármű érkezett, vagy érkezik csütörtökön a területre, köztük amerikai, francia és kanadai járművek. A mentés azonban legalább 12 órát vehet majd igénybe, miután megtalálták az eltűnt járművet, ha az a tengerfenéken rekedt. 

Automatikusan fel kellene jönni a felszínre

A Titant üzemelő OceanGate egyik befektetője a CNN-nek elmondta, hogy a tengeralattjárónak elvileg 24 óra elteltével automatikusan fel kellene jönnie a felszínre. A járművet súlyok tartják lent a tengerfenéken, amit egy biztonsági rendszernek 24 óra elteltével le kellene választania, hogy a Titant feljöjjön a mélyből. 

Emellett vészhelyzet esetére négyféle különböző elektronikus, mechanikus és hidraulikus módszerrel is el lehet engedni a ballasztot – írta a CNN. 

Maradt még idő?

A BBC-nek egy amerikai mélytengeri búvár elmondta, hogy bár mindenki arra koncentrál, hogy 96 órára elegendő oxigén van a Titanban, az nem egy teljesen pontos érték, és akár annál tovább is életben maradhatnak a járműben lévő emberek. Bobbie Scholley közölte, hogy a mentőalakulatok a 96 óra leteltével is folytatni fogják a mentés, mert annak letelte után is van remény arra, hogy sikerrel járnak. 

Szörnyű körülmények 

Az amerikai haditengerészet egyik volt tengeralattjáró kapitánya a CNN-nek elmondta, hogy a járműben nagyon kényelmetlen körülmények között lehet az ott lévő öt ember. David Marquet közölte, hogy feltehetően a jármű belsejében fagyos hideg lehet, a jármű belsejében mindenre ráfagy a lélegzetük, és egymáshoz bújva próbálják melegíteni magukat, igyekezve minél kevesebbet lélegezni. 

A kihűlés életet menthet

Egy orvosszakértő a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az oxigénhiány „nem olyan, mintha lekapcsolnának egy lámpát, hanem olyan, mint megmászni egy hegyet”, és egyesek túlélhetik, miközben mások már belehalnak. Szerinte igyekeznek minél kevesebbet mozogni, inkább csak pihennek, hogy minél kevesebb oxigént használjanak fel, így növelve túlélési esélyeiket. 

Dr Ken Ledez közölte, hogy a kihűlés életet is menthet: ha a hipotermia miatt eljáulnak, lelassulhat a szívverésük, és ezzel időt nyerhetnek. 

Nem biztonságos?

Egy férfi, aki két éve ment le a Titanic roncsaihoz a Titan fedélzetén, a Sky Newsnak adott interjújában kijelentette, hogy a jármű „nem volt biztonságos”, hozzátéve, hogy az egész utazás alatt „mindenki ideges volt”.

A tengeralattjárót irányító Stockton Rush, a járművet üzemelő OceanGate elnök-vezérigazgatója korábbi interjúkban arról beszélt, hogy „áthágott pár szabályt”, amikor megépítette a Titant – írta a CNN. Rush emellett kijelentette, hogy a rengeteg biztonsági szabály, aminek meg kell felelnie a tengeralattjáróknak már akadályozza a kutatást és felfedezést.

Két évvel korábban pedig az OceanGate két korábbi munkatársa egymástól függetlenül biztonsági aggályokat fogalmazott meg a Titannal kapcsolatban – írta a CNN. Mindketten amiatt aggódtak, hogy a jármű fala nem elég vastag. 

Az érintett Oceangate cég egyébként 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján a roncshoz


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Külföld#titan#tengeralattjáró#titanic#eltűnt#mentés#mentőakció

Címlapról ajánljuk