Fókusz

Bárki merülhetett a most eltűnt tengeralattjáróval, aki egy kiképzés mellett kifizetett 250 ezer dollárt, átszámítva 85 millió forintot

Maár LauraMaár Laura

2023. június 20. 19:59

Versenyt futnak az idővel a mentőcsapatok, kétségbeesetten keresik a Titanic roncsaihoz tartó turista tengeralattjárót, melyet vasárnap reggel bocsátották vízre a Polar Prince nevű hajóról, de hollétéről azóta sem tudni. A merülés kezdetétől számítva alig 2 órán belül megszakadt a kapcsolata az amerikai parti őrséggel. Az érintett Oceangate cég egyébként 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján a roncshoz. A cég azt állítja, hogy nem turistáskodik a Titanic körül. A velük tartó civileket „küldetésspecialistáknak” nevezik, akik feladatokat kapnak a nyolcnapos expedíció során.

OceanGate magáncég tagjai évek óta járnak le a Titanic roncsához, a cég vezetője, aki a feltételezések szerint most a fedélzeten tartózkodik, tavaly exkluzív interjút adott a Fókusznak. Stockton Rush akkor elmondta: míg az ő feladatuk, hogy adatokat gyűjtsenek, felvételeket készítsenek, a tengeralattjáróval merülő civilek feladata, hogy – miután betanítják őket – kezeljék a mélyben a berendezéseket.

A kamerákat, a lámpákat és a szonárokat. Segítenek az adatok kielemzésében is. A nyolc napból öt napot lent töltenek a roncsnál, szóval ez nem egy turistautazás


– mondta a Fókusznak az OceanGate vezérigazgatója.

A cég 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján az elsüllyedt roncshoz. A cég egyébként 2021 óta mintegy 60 fizető ügyfelet és 15-20 kutatót szállított a Titanic roncsához. Eddig semmilyen probléma nem volt az expedíciók során.

Most azonban a tengeralattjárójuk már vasárnap, az indulás napján eltűnt, fedélzetén öt emberrel. A feltételezések szerint az eltűnt tengeralattjárót a francia haditengerészet egykori parancsnoka, egy mélytengeri búvár vezeti, aki több expedíción is részt vet már a Titanic roncsánál.

A fedélzeten lehet egy brit milliárdos üzletember is.

A férfi jól ismert pilóta, felfedező és azon kevesek egyike, aki turistaként járt már az űrben. A fedélzeten tartózkodik egy pakisztáni üzletember is, aki a fiával indult el a több tíz millió forintos kalandra.

A Titanic roncsa ugyan Új-Fundland partjaitól délkeletre fekszik, a keresés nem a kanadai hatóságok, hanem az amerikai parti őrség bostoni flottájának hatásköre. A parancsnokuk hétfőn tartott sajtótájékoztatót, melyben kiemelte:

mindent megtesznek, hogy megmentsék a tengeralattjáró utasait.

Az eset óta elindították a Polar Prince nevű hajót és megkezdték a felszíni kutatást, hogy megkeressék a merülőhajót. Ezzel egyidejűleg elindítottak egy C-130-as repülőgépet is légi kutatásra, a kanadaiak pedig szonárbójákkal segítenek. A keresés azért összetett, mert nem tudni, hogy a tengeralattjáró felbukkant-e már. Így nem csak 4000 méter mélységű óceánt, hanem a felszínt is át kell kutatni.

Ez egy nagyon nehéz művelet. A tengerfenék nagyon hullámzó, maga a Titanic roncsa pedig egy árokban fekszik, rengeteg törmelék van körülötte


– mondta Chris Parry nyugalmazott haditengerész, aki szerint most segíthetnek a bevetet szonárok.

Egy szakértő szerint, aki már többször járt a Titanic roncsánál, a mélytengeri búvárkodás rengeteg veszélyt rejteget. Ahogy azonban telnek az évek, a felszerelés és a technológia is egyre fejlődik.

Voltam én is tengeralattjáróban 12 órán keresztül. Nekik is saját légzőrendszerünk van a fedélzeten. Ha azt megfelelően karbantartják, akkor jó néhány napot is lent maradhatnak veszélytelenül

– mondta Larry Daley, aki nagyon bizakodó és pozitív a mentés kapcsán.

A hajó üzemeltetője szerint a Titán tengeralattjáró 96 órányi oxigénkészlettel rendelkezik vészhelyzet esetére, ami azt jelenti, hogy körülbelül még másfél napra elegendő oxigénjük maradt.

A tengerfenéken van látnivaló bőven

111 év után is borosüvegekkel, teáscsészékkel, rengeteg személyes tárggyal, cipőkkel, kerámia mosdókkal találkoztak a kutatók. Hatalmas területen, 20 négyzetkilométeren szóródtak szét a tárgyak, így rengeteg mindent lehet még kutatni.

Amikor először lemerültek a roncshoz, azt mondták, 20 év múlva meg fog semmisülni. Ehhez képest még mindig áll. Az viszont igaz, hogy erőteljesen romlik az állapota


– mesélte a merülést szervező cég vezetője, hozzátéve, hogy most épp azt kutatják, mennyi idő lehet még hátra, amíg teljesen megsemmisül a hajóroncs.

#Fókusz#Videó#Külföld#titan#titanic#merülés#tengeralattjáró#hajóroncs#tudósok#OceanGate

Címlapról ajánljuk