Külföld

Magyarország miatt utazhatott szűk delegációval a dél-afrikai elnök Vlagyimir Putyinhoz

rtl.hurtl.hu

2023. június 18. 12:04

Nem léphettek be Magyarország légterébe.

A Telex azt írja, hogy Magyarországnak is köze lehetett ahhoz, hogy a dél-afrikai elnök biztonsági szolgálatának és delegációjának nagy része nem tudott elutazni Vlagyimir Putyinhoz Szentpétervárra. A delegáció elsődleges feladata az lett volna, hogy közvetítsen a háborúban álló felek között.

A gondok már Lengyelországban elkezdődtek: Varsóban átkutatták a delegáció tagjait annak ellenére, hogy diplomata útlevéllel rendelkeztek. A lengyel szolgálatok azt közölték, hogy biztonsági szolgálat tagjainak szolgálati fegyvereivel adódtak gondok.

Emiatt nem indulhattak el Oroszország felé, csak csökkentett létszámmal, így vettek részt a Putyinnal folytatott tárgyaláson.

A Telex sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a terv az volt, hogy Varsó után délnek mentek volna, de a dél-afrikaiak nem kapták meg az engedélyt, hogy belépjenek a magyar légtérbe.

Minden valószínűség szerint emiatt nem juthatott el a delegáció teljes létszámmal Szentpétervárra. Feltehetően a gép Magyarországon és a Balkánon át, Törökország felől kerülte volna meg Ukrajnát és repült volna északnak a Kaukázuson át Szentpétervár felé.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#dél-afrika#elnök#tárgyalás#vlagyimir putyin#ukrajna#magyar légtér

Címlapról ajánljuk