Külföld

Ukrán titkosszolgálat: egy lehallgatott beszélgetésben az oroszok elismerték a kahovkai vízerőmű felrobbantását

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 17:31

Az ukrán titkosszolgálat bemutatott egy olyan beszélgetést, amiben egy orosz katona azt ecseteli a társának, hogy nagyobb lett a kahovkai gátnál a robbantás, mint amit terveztek.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lehallgatott egy olyan telefonbeszélgetését, amelyben egy katona elmondja egy másiknak, hogy a Herszon megyei kahovkai vízerőművet nem ukránok, hanem egy orosz szabotázscsoport robbantotta fel – közölte az SZBU pénteken.

A biztonsági szolgálat közzétette honlapján az általa orosz katonáknak mondott két férfi lehallgatott beszélgetését. „Az oroszok a gát felrobbantásával akarták megzsarolni Ukrajnát, és katasztrófát okoztak államunk déli részén” – jegyezte meg az SZBU sajtószolgálata.

Nem ők (az ukránok) robbantották fel. A mi szabotázscsoportunk volt. Ezzel a gáttal akarták megijeszteni őket. Nem a tervek szerint ment, nagyobb robbanás lett, mint amilyet terveztek


– mondja a felvételen az állítólagos orosz katona.

A folytatásban leírja a katasztrófa következményeit, amelyeket szerinte Oroszországban próbálnak eltitkolni, vagyis a vízszint emelkedését, az áradások és a pusztítás nagyságrendjét. Elmondja egyebek mellett, hogy egy közeli parkban állatok ezrei pusztultak el.

Az ukrán katonai hírszerzés pénteki közleményében azt írta: Oroszország új szakaszt indított az ukrán katonai parancsnokság és kormánytisztviselők lejáratására irányuló kampányában. 

Egy sor provokatív anyag készült, amelyek szerzői Ukrajnára hárítják a felelősséget a kahovkai vízerőmű felrobbantásáért, és a politikai válság előfeltételeit igyekeznek megteremteni

– írták.

A hírszerzés értesülései szerint emellett állítólagos ukrán és külföldi olvasók nevében hamis internetes fiókokból kommentárokat helyeznek el minden cikk alatt, ezáltal egy „élő” vita benyomását keltve, hogy valódi felhasználókat is bevonjanak a beszélgetésbe.

A Fókusz riportja a gát felrobbantásáról:


Nyitókép: a kahivkai gát a robbanás után. Fotó: AP

#Külföld#kahovkai gát#robbantás#erőmű#gát#lehallgatás#titkosszolgálat#szbu

Címlapról ajánljuk