Külföld

Oroszországot egy vallási szekta vezeti, Putyin ennek túsza – állítja egy orosz politológus

rtl.hurtl.hu

2023. június 3. 8:55

Pavol Luzin szerint a NATO-nak fel kell készülnie az orosz nukleáris potenciál megsemmisítésére, vagyis arra, hogy Oroszország területén harcoljon. 

„Az oroszoknak nem az a célja, hogy elpusztítsák Ukrajnát mint országot, hanem hogy az egész NATO-t mint blokkot” – mondta a szlovákiai Denník N című lapnak adott interjúban Pavol Luzin orosz politológus. Tudják ugyanakkor, hogy  NATO-t fizikailag nem semmisíthetik meg, ezért belülről akarják szétbomlasztani.

A napunk.sk magyar fordításban is közli az interjút, amelyben az Egyesült Államokban élő politológus arról beszél, az ukrajnai háborúban az orosz félnek most leginkább egy szünetre lenne szüksége, hogy egy időre beszüntessék a konfliktust és megpihenjenek. Ez a szünet akár évekig is tarthat, de az ukrán félnek ebbe nem szabad belemennie, mert két-három év múlva Oroszország újra lesújt rájuk, a mostaninál erősebb hadsereggel.

Luzin szerint hiba, hogy a NATO kijelentette, nem fog Oroszország területén harcolni. Amerikának előbb vagy utóbb el kell szánnia magát az orosz rezsim felszámolására, és ki kell dolgozni Oroszország megsemmisítésének tervét, hogy ne jelentsen fenyegetést sem a Nyugatra, sem Ukrajnára, sem Kazahsztánra, sem pedig Belaruszra.

„Bizonyos körülmények között szükség lesz Oroszország nukleáris potenciáljának megsemmisítésére” – jelentette ki Luzin, aki szerint Oroszország ugyan hatalmas, de nem is kell megszállni az egészet, az atomfegyvereket ugyanis 11 bázison tárolják, és minden ilyen bázist egyetlen zászlóalj véd.

A politológus azt állítja az ukrajnai háborúról nem egyedül Vlagyimir Putyin elnök döntött. Oroszországot szerinte egy szekta irányítja, amelynek Putyin is tagja, de nem csak a vezetője, hanem egyben túsza is.

Putyin csak a jéghegy csúcsa, körülötte pedig egy szekta van, egy politikai, vallási szekta

– mondta Luzin. Ez a szekta szerinte olyan katonai és titkosszolgálati vezetőkből áll, akiknek a birodalom visszaállítása hit kérdése. A háborút racionálisan gondolkodva nem indították volna el, hiszen tudniuk kellett, hogy a hadsereg nincs felkészülve, de kiderült, hogy ez a vezeti csoport inkább vallási szektaként működik. 

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Szergej Karpuhin

#Külföld#oroszország#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#politológus

Címlapról ajánljuk